Na sednici Socijalno-ekonomskog saveta Republike Srbije, Unija poslodavaca Srbije predložila je povećanje minimalne cene rada na 127 dinara po radnom satu, dok su sindikati predložili 133 dinara.

 

Imajući u vidu nepredvidive uslove poslovanja i to da minimalna zarada predstavlja socijalnu kategoriju, odnosno da je preduzeća isplaćuju ukoliko se nalaze u teškoj finansijskoj situaciji Predsedništvo Unije poslodavaca Srbije donelo je odluku da ne pristane na povećanje koje je veće od 127 dinara. Ovaj iznos predstavlja sabirak inflacije u prethodnoj i ovoj godini i obzirom da je privreda i dalje opterećena sa preko 488 raznih parafiskalna nameta na osnovu stavova većine članova UPS nema prostora za veće povećanje od ponuđenog. S obzirom na to da sindikati i poslodavaci nisu uspeli da se dogovore, Vlada Republike Srbije će na prvoj sledećoj sednici doneti odluku o povećanju minimalne cene rada na 130 dinara.

 

Unija poslodavaca Srbije i dalje insistira na uvećanju neoporezivog iznosa zarade, smanjenju poreza i doprinosa na najniže zarade, finansijskoj i pravnoj predvidivosti, ukidanju parafiskalnih nameta za koje se ne dobija nikakva usluga i poštovanju Zakona o komunalnim uslugama jer lokalna javna komunalna preduzeća kršeći načelo ravnopravnosti u Zakonu naplaćuju privredi i tri puta više cene ovih usluga.

 

Od smanjnja opterećenja niskih zarada u radno  intenzivnim granama kao što su tekstilna i metalna industrija  korist bi imali i poslodavci i zaposleni jer bi to direktno uticalo na povećanje konkurentnosti, povećanje zarada zaposlenih, novo zapošljavanje i povećanje izvoza.

 

Na sednici Socijalno-ekonomskog saveta dobili smo čvrsta uverenja od Premijera, Ministra privrede, Ministra finansija i Ministra za rad, zapošljavanju, boračka i socijalna pitanja da će Vlada raditi na uvođenju reda u parafiskalne namete kao i na izjednačavanju iznosa komunalnih taksi za građane i privredu kako “privreda ne bi bila talas politike lokalne samouprave jer privreda traži predvidivost.” Ukoliko se poprave uslovi poslovanja privreda će sledeće godine u septembru moći da predloži značajnije povećanje minimalne cene rada.