11Juče je održana javna rasprava o nacrtu novog Zakona o javnim nabavkama čije se usvajanje očekuje u narednih mesec dana.
Skupu u Danas conference centru prisustvovao je i tim Unije poslodavaca Srbije, sastavljen od pravnih eksperata za oblast javnih nabavki i direktora preduzeća koja najčešće učestvuju u procesima JN.

Oni su izneli svoje gledište na predlog Zakona i uputili niz predloga i sugestija kako da Zakon bude precizniji i da se njime broj zloupotreba u praksi ili pokušaja zloupotreba svede na minimum.

Predlgom Zakona uvodi se daleko bolja kontrola u sistem javnih nabavki, kao i posebni članovi koji onemogućavaju nameštanja tendera i druge koruptivne radnje.

Opšti je utisak da je novi Zakon bolji od prethodnog, ali da u njemu treba tačnije definisati pojmove vezane za korupciju i pooštriti kaznene odredbe i druge sankcije.

Tim Unije poslodavaca Srbije narednih dana će i u pisanoj formi uputiti svoje sugestije za koje smatra da bi sistem javnih nabavki, u kom godišnje nestane približno 910 miliona evra, učiniti kvalitetnijim i efikasnijim. Usvajanjem tako modifikovanog Zakona stvoriće se preduslovi da se uz departizaciju i depolitizaciju javnih preduzeća značajno smanji odliv sredstava iz republičkog i budžeta lokalnih samouprava, čime će se osloboditi sredstva za razvoj infrastrukture i lokalne privrede