Unija poslodavaca Vojvodine, Pokrajinska vlada i Vojvođansko udruženje preduzetnica organizovali su 19. novembar 2015. godine proslavu Dana ženskog preduzetništva.

Dan ženskog preduzetništva (WED-Women’s Entrepreneurship Day) je globalna inicijativa sa misijom da obeleži, podrži i ojača žensko preduzetništvo u svim delovima sveta. Prvi put je obeležen 19. novembra 2014.godine u Njujorku, u Ujedinjenim Nacijama uz podršku Ujedinjenih Nacija i Vlade SAD.

Ova Globalna mreža ambasodorki ženskog preduzetništva doseže do svih institucija i zajednica i radi u opštem interesu kako poslovnog sveta tako i celog društva. Ambasadorke ženskog preduzetništva imaju za cilj da iniciraju promene koje doprinose osnaživanju sopstvenih zajednica.

U svečanom delu prisutnima su se obratili Miroslav Vasin – pokrajinski Sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova, Stanko Krstin – predsednik Unije poslodavaca Vojvodine i Ksenija Vlaović – ambasadorka Dana ženskog preduzetništva za Srbiju za ovu godinu, predsednica Vojvođanskog udruženja preduzetnica i izvršna direktorka kompanije ’’Futura’’ Petrovaradin. Glumice Gordana Stojaković i Milena Šijački- Bulatović govorile su o znamenitoj Savki Subotić (1834-1918), a “Vojvođanske impresije” kroz klavirski koncert dočarao je Aleksandar Dujin.

Radni deo realizovan je kroz priče preduzetnica o svom poslovnom uspehu, Garancijskog fonda APV, mogućnostima finansiranja ženskog preduzetništva, ruralnom turizmu, projektu ’’Žene u politici za žene u biznisu’’… Prof dr Fuada Stanković govorila je o ženskom preduzetništvu kroz istoriju. Usvojena je inicijativa za usvajanje Platforme za organizovanje vojvođanskog foruma za razvoj ženskog preduzetništva.

Susreti preduzetnica bili su treći deo obeležavanja Dana ženskog preduzetništva. Kroz druženje, razmenu iskustava, predstavljanje i prodaju svojih proizvoda – preduzetnice su iskazale veliku želju za nastavkom zajedničkog rada udruživanjem i angažovanjem za prevazilaženjem trenutnog stanje i postojeće nejednakosti u pogledu ekonomskog i političkog položaja žena u Srbiji.