Ovo je prva u nizu diskusija koje će biti organizovane u okviru istoimene inicijative Ekonomsko poslovnog foruma (EPF). Cilj Evropskog poslovnog foruma je da pokrene sveobuhvatnu debatu na temu planiranja i programiranja ekonomsko-soscijalnog razvoja Srbije.

Direktor Unije poslodavaca Srbije, Slavenko Grgurević, istakao je značaj razvoja institucija a) univerzalnoj zaštiti privatnog vlasništva, b) zaštiti ugovora i ugovaranja i c) aktivnim merama ekonom ske politike u prilog agresivnog razvoja privatnog sektora. On je rekao da je neophodno razvijati pravednu i neselektivnu fiskalnu politiku, reindustrijalizaciju i mere u pravcu maksimalne podrške razvoju domaće privatne privrede i podsticaja investitorima uz hrabrije angažovanje Vlade Srbije u pravcu restrukturisanja javnog sektora i profesionalizacije upravljanja u javnim preduzećima.

Na diskusiji je zaključeno da naglo smanjivanje budžetskog deficita nužno znači zaustavljanje privrednog rasta, zbog čega u 2016. Privreda Srbije neće moći da ostvari rast. Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović izjavio je da su za mogući rast 2017. potrebne su investicije i izvoz, a za izvoz su, opet, potrebne investicije, i to je jedino što može da napravi održivi privredni rast.

Petrović je predočio i da bi, s druge strane, i država trebalo da poveća javne investicije i to u
infrastrukturu. Prema njegovim rečima, ta izdvajanja su sad na vivou 2,5 odsto BDP, a dobro bi bilo 4 do 5 odsto BDP.

Već iduće godine, kako je ukazao, investicije države bi mogle da se povećaju za 200‐300 miliona evra, što bi amortizovalo negativne efekte smanjenja plata i penzija i uslovilo rast 2016. i 2017. godine. A, jedini razlog zašto se to sad ne radi je neefikasnost države, napomenuo je Petrović i naveo da Srbija ima 4 milijarde evra već odobrenih kredita, koji su neiskorišćeni.

Profesor Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić je rekao da je jedini način za razvoj Srbije ‐ izvozno orijentisana industrijalizacija, jer jedino taj model na dugi rok može povećati rast proizvodnje, zaposlenosti i izvoza. A, time će se stvoriti uslovi za smanjenje fiskalnog i spoljnotrgovinskog deficita i naročito uredno servisiranje javnog duga, naveo je on. Evo otvorila nam se prilika za izvoz na rusko tržište, šta vredi kad imamo tu neverovatnu priliku, a šta da izvezemo tamo? upitao je Savić.

Štedeti treba na državnoj administraciji, ali niko se ne može razviti bez investicija, treba obezbediti zdrav poslovni ambijent koji će podsticati, a ne kočiti razvoj biznisa, što podrazumeva jeftinu i efikasnu državu, moderne i jednostavne propise i sprovođenje zakona jednako za sve, poručio je Savić.

Predsednik Evropskog pokreta u Srbiji Vlastimir Matejić je ocenio da bi privreda Srbije trebalo da postane izvozno međunarodno konkurentna i održiva.