img_boskoNa Međunarodnom filmskom festivalu FILMAT koji se po deseti put održava u Varšavi, dokumentarni film Boška Savkovića „Bog da prosti“ nagrađen je specijalnom nagradom „za širenje kulturnih i obrazovnih vrednosti“. Predsendnik žirija Zbigniew Zmudzki, dobitnik Oskara za animirani filma „Petar i vuci“ obrazložio je ovu svojju odluku „izuzetnim istinama koje film u sebi nosi i porukama za generacije koje dolaze“. Kako reče, „istine se mogu sakrivati ali se nemogu sakriti“.

Film „BOG DA PROSTI“ govori o zločinima koje je nova partizanska vlast izvršila nad intelektualnom elitom Srbije i Beograda, krajem 1944. godine.

Akcenat priče je na srpskim glumcima koji su bez suđenja, likvidirani u tajnosti, a da im se grobovi i danas ne znaju. Bez suđenja je ubijeno 72 glumaca i drugih umetnika, kao i 76 novinara. Međutim, film suštinski govori o 55.000 stanovnika Srbije koje je bez suđenja likvidirala nova partizanska vlast i ostavila u nekoj od 215 masovnih grobnica širom Srbije.

Proizvodnju filma „Bog da prosti“ pomoglo je Ministarstvo kulture i informisannja Republike Srbije a premijerno je prikazan 13. Oktobra 2014 u Beogradu. Televizijska publika imala je priliku da tokom jeseni vidi ovaj filma na programaima RTSa.

Reditelj filma Boško Savković, je naš poznati dokumentarista, iza koga stoje desetine međunarodnih nagrada za dokumentarna ostvarenja, među kojima su „U početku beše reč – Miroslavljevo jevanđelje“, „Plodovi zime“, „Posle bombi“, kao i za najnoviji promotivni film o Srbiji „Srbija, jedno putovanje bezborj doživljaja“ rađen za Turističku organizaciju Srbije. Za filmove „Plodovi zime“ i „Posle bombi“ nagrađen je Zlatnim, odnosno Srebrnim delfinom na Festivalu Korporativnih medija koji se tradicionalno održava u Kanu.

Unija poslodavaca Srbije sa ponosom čestita članu Predsedništva UPS Bošku Savkoviću i Agenciji za proizvodnju kinematografskih dela „ALTERNATIVA“.