img_emitovanje_tnUnija poslodavaca Srbije kao organizacija koja se od svog nastanka bori protiv nelojalne konkurencije i zalaže za smanjenje sive ekonomije u potpunosti podržava predlog televizija SOS kanal, KCN, TVK9, PALMA plus, Pi kanal, Radio TV MAPW, Belle Amie, TV Galaksija 32, BEST, KTV, RTV MAG na Nacrt zakona o oglašavanju jer će se ovim rešenjima uvesti red u oblasti reemitovanja prekograničnih kanala, obezbediti fer konkurencija i veći priliv novca u budžet Republike Srbije.

Zakonom o elektronskim medijima je uređena oblast prekograničnih kanala (kanali koji emituju program iz inostranstva, a u Srbiji ga reemituju- SPORT KLUB 1, 2, 3, FOX, FOX LIFE, FOX CRIME, AXN, VH1, MTV, FOX MOVIES, UNIVERZAL, TV 1000, TLC, DISCOVERY, HISTORY, 24 KITCHEN, ID, NACIONAL GEOGRAPHIC, EXPLORER, ANIMAL PLANET…), ali Vlada nije donela podzakonske akte što je ostavilo prostor za njegovo neprimenjivanje i kršenje.

Zakon eksplicitno zabranjuje da se izvorni program, koji se emituje iz inostranstva, menja, prekraja i ubacuju reklame, prilozi, emisije, a to prekogranični kanali kontinuirano čine,a da ne snose nikakve posledice. U Zakonu o potvrđivanju evropske konvencije o prekograničnoj televiziji takođe jasno i nedvosmisleno piše da se emituje kompletna i neizmenjena usluga tv programa.

Naknadnim ubacivanjem reklame koje se nigde ne evidentiraju, novac se uplaćuje na strane račune i država ne naplaćuje pdv, a značajan deo reklama se plaća u kešu, dok se oni koji poštuju Zakon i domaći emiteri stavljaju u podređen položaj.

Potrebno je izmenama Zakona o oglašavanju stvoriti uslove za fer konkurenciju pre svega zbog onih koji poštuju Zakon, kao što su prekogranični kanali BBC i EURO SPORT i pre svega domaćih emitera koji pune budžet plaćajući poreze i poštujući zakone.

Vreme je da država dokaže da se bori protiv sive ekonomije na sistemski način donoseći zakone koji sprečavaju sivu ekonomiju i omogući stabilan i fer privredni ambijent onima koji redovno izmiruju poreske i druge obaveze prema državi.