img_gorivo_tnSituacija sa porastom cene nafte na svetskom tržištu i povećanjem cene goriva u Republici Srbiji, kao i očekivani dalji rast cena u narednom periodu izazvaće poskupljenja velikog broja proizvoda i usluga i nastavak pada životnog standarda građana.

Akcize na gorivo u RS trenutno su najveće u okruženju i predstavljaju način za punjenje šupljeg republičkog budžeta, što je posledica dugogodišnje loše vođene ekonomske politike, čiji je rezultat sve manja mogućnost privrede da puni državni budžet i finansira visoku javnu potrošnju.

Trenutno od svake litre Euro premijum BMB 95, koji u maloprodaji košta 140,9 din, država uzme 71,4 din ili 52% kroz akcizu i PDV. Istovremeno kada se trgovinskim preduzećima u Srbiji uvodi marža od 10% u prometu osnovnih životnih namirnica, država kroz svoju maržu na gorivu uzima 52% čistog prihoda.

S obzirom da će dalje povećanje cena nafte na svetskom tržištu u narednom periodu prinuditi proizvođače i pružaoce usluga u Srbiji da kroz uvećanje cena svojih proizvoda i usluga nadoknade uvećane troškove za gorivo, nužno je da država u ovim okolnostima, kako bi sprečila dalja poskupljenja i pad kupovne moći, do izvesne mere smanji akcize na naftne derivate.

Na ovaj način rasteretili bi se privreda i građani i lakše podneli neminovna povećanja cena goriva. Poređenja radi, države u okruženju kroz akcizu uzimaju značajno manje iznose: Rumunija 60 din; Bugarska 61,12 din; Makedonija 61,12 din; Slovenija 67,67 din; Crna Gora 68,76 din. Čak i u nekim daleko bogatijim evropskim zemljama, gde su zarade višestruko veće nego u Srbiji, akcize su na nižem ili približno istom nivou kao u Srbiji, pa je tako u Španiji taj iznos 65,48 din, a u Mađarskoj 71,3 din.