Unija poslodavaca Srbije dostavila je Vladi RS Inicijativu za finansijsko rasterećenje privrede. S obzirom da je u Srbiji proglašena Godina preduzetništva koju prati niz konkursa za povoljne kredite koji bi trebali da omoguće proizvođačima da pod ppovoljnijim uslovima nabave novije mašine i plasiraju svoje proizvode na tržište EU, Unija poslodavaca Srbije smatra da je izuzetno važno popraviti uslove poslovanja u našoj zemlji kako bi preduzeća mogla da opstanu i da budu konkurentna na tržištu i nakon završetka godine preduzetništva.

 

Poslovni ambijent u Srbiji karakteriše pravna nesigurnost, veliki broj parafiskalnih nameta, visoki troškovi, ali i veliki broj nezaposlenih.

Unija poslodavaca Srbije insistira na ukidanju svih parafiskalnih nameta za koje se ne dobija nikakva usluga i na poštovanju Zakona o komunalnim uslugama. Naime, samo dve opštine u Srbiji poštuju ovaj zakon i naplaćuju komunalne usluge po istoj ceni privredi i domaćinstvima, dok ostale privredi naplaćuju ove usluge i tri puta više nego domaćinstvima.

 

U Inicijativi za finansijsko rasterećenje privrede UPS se založila za povećanje neoporezivog iznosa zarada kao i progresivan način oporezivanja zarada uz smanjenje stope poreza i doprinosa na najniže zarade. Smanjenje opterećenja niskih zarada u radno intenzivnim granama kao što su tekstilna i metalna industrija direktno bi uticalo na povećanje konkurentnosti, povećanje zarada zaposlenih, novo zapošljavanje i povećanje izvoza.