img_muzicki_dinar_tnNa predlog Unije poslodavaca Srbije, Ujedinjeni regioni Srbije pokreću inicijativu za utvrđivanje maksimalnih iznosa za naplatu tzv. Muzičkog dinara koji naplaćuju SOKOJ i OFPS.

Neumereno visoki iznosi naknade za autorska i srodna prava već godinama unazad ugrožavaju poslovanje privrednih subjekata u turizmu, ugostiteljstvu, trgovini, industriji informacionih tehnologija i drugim privrednim granama.
Trenutno preduzeća u Srbiji na mesečnom nivou, prosečno plaćaju 46 različitih poreza, doprinosa, taksi, naknada i drugih dažbina. Muzički dinar, koji se za razliku od većine evropskih zemalja, u Srbiji privrednim subjektima naplaćuje od strane dve organizacije (SOKOJ, OFPS/PI) spada u značajna opterećenja poslovanja jer su njegovu visinu SOKOJ i OFPS/PI odredili samostalno, nepoštujući realnou platežnu moć ugostitelja, hotelijera, trgovaca i preduzeća iz IT sektora.

Zakon o autorskim i srodnim pravima nedvosmisleno upućuje da tarife za naplatu „muzičkog dinara“ moraju biti na istom nivou kao u zemljama koje imaju isti bruto nacionalni dohodak po glavi stanovnika kao Srbija.
Kolektivne organizacije za zaštitu muzičkih i prava proizvođača fonograma/interpretatora kao i Komisija za autorska i srodna prava nisu ispoštovale zakonsku obavezu o srazmernoj visini naknada u skladu sa BDP po glavi stanovnika u Republici Srbiji. Zbog toga će se i URS založiti da Vlada Republike Srbije donese odluku kojom će biti ispoštovan Zakon o autorskim i srodnim pravima u delu koji određuje principe za utvrđivanje visine naknada za javno saopštavanje i tzv. reprografsko pravo (posebna naknada).

Na ovaj način privredni subjekti u IT sektoru, turizmu, ugostiteljstvu i trgovini biće zaštićeni od daljeg proizvoljnog naplaćivanja „muzičkog dinara“ od strane kolektivnih organizacija.