Sa nama danas, o umetničkoj obradi drveta i starom zanatu  razgovara Ferenc Torma, vlasnik umetničke radionice Dabar iz Subotice

Sve počinje još davnih 70-tih godina, na moru, kada sam se u Splitu susreo sa divnim rukotvorinama majstora obrade gline, drveta, slikara… Sve  to upotpunjeno morskim pejzažom, davalo je neku posebnu notu tradicionalnim rukotvorinama koje sam video. Tada sam odlučio da je to moj pravac, put kojim želim da koračam. Poteškoću je predstavljala činjenica da se u okruženju niko nije bavio edukacijom te vrste. Viđao sam predivna dela umetnika koji su oživljavali drvo dajući mu većnost….i ja sam to želeo. Već tada sam odlučio da to bude moja misija. Bilo mi je potrebno da izrazim sebe kroz oblikovanje drveta i tako su nastale moje prve skulpture. Potom sam izrađivao rezbareni nameštaj za lovce iz Italije, sledile su desetine ikona koje se sada nalaze i u Astraliji, Nemačkoj, Turskoj, Kanadi, Bugarskoj, Americi…

Moje interesovanje se prvenstveno odnosilo na umetničku obradu drveta ali i rad sa ostalim prirodnim materijalima pa sam se 2007. specijalizirao u toj oblasti u Mađarskoj i radio sa mladima dugi niz godina u okviru kolonija kako u našoj zemlji tako i u inostranstvu. Nešto što je sada moj profesionalni izazov dugi niz godina je bio moj hobi i stvaralački izraz u slobodnoj formi.

Kada čovek počinje sam da uči i pronalazi puteve koji vode viziji koju ima, onda to nije lak put. Vremenom sam se usavršavao uključujući se u kampove u Mađarskoj gde se negovalo oko 30 starih zanata i upoznajući ih i radeći, potpuno sam spoznao da je ono što želim rad sa drvetom koji, oblikujući ga, ponovo oživljava u punom sjaju.

Prvi korak ka organizovanom radu i realizaciji svojih ciljeva ostvario sam kroz registraciju i otvaranje Udruženja koje se bavi umetničkom obradom drveta kroz koji sam mogao, ne samo da ispoljim svoju kreaciju nego i da mlade ljude naučim tradicionalnim načinima obrade prirodnih materijala, na prvom mestu drveta. Udruženje je sve više aktivnosti imalo kako za decu i mlade tako i za starije a vremenom sam promenio i naziv udruženja koje se i sada zove UDRUŽENJE ZA UMETNIČKU EKSPRESIJU MLADIH „KULTURALNI RAZLIČAK“.

Osim realizacije kolonija i projekata za decu, mlade i nešto starije, uvideo sam da je tradicionalan način rada sa prirodnim materijalima neopravdano zapostavljen u obrazovanju mladih. Zato sam sa svojom ekipom akreditovao seminare za zaposlene u obrazovanju sa ciljen negovanja tradicije i tradicionalnih načina obrade prirodnih materijala, jer, nikada nije dovoljno rano da se počne raditi sa prirodnim materijalima. Na taj način se obezbeđuje održivost cele priče. Ako se već u predškolskoj ustanovi počne raditi na ovaj način, ljubav koja se stvori sigurno će doprineti da tradicionalni načini obrade i kvalitet koji se stvara radom na prirodnim materijalima nekome bude osnovni životni moto kao što je i meni.

 

Najviše me je kočilo to što se rukotvorine ne cene dovoljno, naglasak je na jeftinoj robi, a oni koji izrađuju predmete na tradicionalan način umetničkom obradom nisu konkurentni. Nedostaje subvencija države jer kada bi postojala onda bi lakše došli do krajnjeg korisnika. Ljudi žele nešto što je kvalitetno i lepo, a to je umetnost. No, ručni rad ima svoju cenu a većina nije u mogućnosti da je plati. To su izazovi sa kojima se svi mi koji se bavimo narodnim rokotvorinama susrećemo.

 

Želim da znanje i iskustvo koje sam stekao ovih 30 godina moga angažovanja vezano za umetničku obradu drveta i ogroman broj različitih produkata ponudim u okviru sopstvene preduzetničke delatnostia mislim da je sada došlo vreme upravo za to. Konkurisao sam za dobijanje sertifikata za stare zanate kod Ministarstva privrede i raduje me što na taj način država daje podršku tradiciji i umetnosti. To je prilika da ručno izrađene slike skulpture, ikone, nameštaj sa duborezima, dečje igračke i rekviziti za dečja igrališta sa likovima životinja koje izrađujem, a što je sada hit, budu dostupni i konkurentni. Osim toga, želim da sve ovo bogato iskustvo koje imam podelim sa mladima koji će nastaviti da se bave umetničkom obradom drveta i da im prenesem znanje koje još uvek ne postoji u udžbenicima, o čemu se nigde ne može pročitati..Zato je 1. juna ove godine i nastala preduzetnička radnja Umetnik DABAR u okviru koje nastaju i nastajaće unikatna, jedinstvena dela jer umetnost ima dušu.