11Danas je u Uniji poslodavaca Srbije, u organizaciji Sektora za igre na sreću UPS, održan skup regulatora igara na sreću iz Evropske unije, Srbije i zemalja u okruženju, posvećen regulaciji on-line igara na sreću.

Nedovoljna regulisanost oblasti igara na sreću i nedostatak konkretnih podzakonskih akata kojima bi se do detalja regulisale obaveze i prava priređivača igara na sreću i time suzbila siva ekonomija predstavljaju ozbiljan problem u Republici Srbiji godinama unazad. Zbog ovakvog stanja prihodi od igara na sreću u budžetu Republike Srbije značajno su smanjeni, a siva zona uglavnom ostaje van kontrole priređivanja igara na sreću.

Sa uspostavljanjem Ministarstva finansija i privrede doneta je odluka da se Uprava za igre na sreću rasformira i da ubuduće sva kontrola igara na sreću pređe u nadležnost Poreske uprave Srbije. U želji da pomogne državi da ovu oblast uredi i uvođenjem kontrole i suzbijanjem sive ekonomije omogući zdrave uslove za razvoj legalnim priređivačima Sektor za igre na sreću Unije poslodavaca Srbije, pozvao je i predstavnike Poreske uprave Srbije koji su direktno od regulatora u zemljama u okruženju i EU mogli da čuju kako se vrši kontrola igara na sreću u drugim državama. Na ovaj način stvorene su mogućnosti da se uspostavi direktan kanal komunikacije između regulatora igara na sreću u Srbiji i drugim zemljama koje imaju bogato iskustvo u kontroli igara na sreću.

Skupu je prisustvovala i gđa Signe Birne, predsednica GREFa (Evropskog udruženja regulatora igara na sreću iz 25 zemalja EU i zemalja pridruženih članica EU) koja je upoznala prisutne sa najnovijom regulativom EU kod uređivanja on-line igara na sreću, ali je navela i brojne primere landbase uređenja igara na sreću iz nekih zemalja EU. Gosti skupa su bili i predstavnici vodećih svetskih laboratorija za analizu i proveru aparata i opreme koja se koristi u igrama na sreću.

Mirjana Aćimović, ispred udruženja priređivača igara na sreću JAKTA, istakla je da su evropska iskustva u regulaciji igara na sreću dragocena i da ovaj skup predstavlja samo prvi korak u povezivanju domaćih regulatora sa regulatorima u zemljama u okruženju i EU i da, kroz stalnu razmenu informacija, službenici u PU Srbije, nadležni za kontrolu igara na sreću, od sada mogu saznati sve pojedinosti koje im mogu pomoći u praktičnom radu i kontroli legalnih i ilegalnih priređivača na terenu, čime će se dugoročno stabilizovati prilike u grani igara na sreću i smanjiti ogromna siva zona.