Unija poslodavaca Srbije pokrenula je inicijativu za ukidanje zabrane prodaje alkoholnih pića od 22-06 časova, jer ova zabrana nije donela pozitivne rezultate. Naime, Odluka koja je bila na snazi od 2011. godine kršeći načelo slobode preduzetništva, zajamčeno Ustavom Republike Srbije, kao i načelo slobodne trgovine, utvrđeno Zakonom o trgovini, donela je smanjenje prometa u Beogradu za 30% i pad zaposlenosti za 9,9% odnosno ukidanje treće smene. Za to vreme alkohol se mogao u neograničenim količinama konzumirati u kafićima i klubovima.

Da mera nije uticala na smanjenje konzumiranja alkohola govore i podaci  iz istraživanja Instituta za javno zdravlje Srbije Dr. Milan Jovanović Batut prema kojima je u Beogradu poslednjih godina zabeleženo povećanje broja ljudi koji konzumiraju alkoholna pića (u odnosu na prethodni prosek, pet godina ranije, prisutan je porast potrošnje u našoj zemlji od 1,5 litara po glavi stanovnika).

Unija poslodavaca Srbije se zahvaljuje Sekretarijatu za privredu Grada Beograda koji je prepoznao potrebe privrede i podržao Inicijativu UPS.