11U Subotici je danas održana Skupština Udruženja trgovaca Subotice i Severne Bačke na kojoj je prisustvovalo više od 200 vlasnika malih i srednjih trgovinskih formata koji su izneli alarmantne podatke o obimu sive ekonomije na severu Vojvodine i stanju u svojim trgovinama, zbog koga svakoj drugoj legalnoj trgovačkoj radnji preti zatvaranje u narednim mesecima.

Istovremeno dok je promet u trgovini na nivou Republike Srbije manji za čitavih 30,4 odsto u odnosu na 2008. godinu, u gradu Subotici, ali i na teritoriji Apatina, Sombora, Kikinde i Horgoša buja nezapamćen šverc nalik onome iz devedesetih godina prošlog veka. U Subotici i u drugim gradovima i mestima postoje otvorene pijace – buvljaci na kojima se u sred bela dana prodaju ogromne količine neocarinjene robe, na koju prodavci ne plaćaju PDV, niti su prodavci registrovani za obavljanje trgovinske delatnosti. Pored buvljaka postoji i više stotina ilegalnih trgovinskih radnji prepunih robe iz Mađarske po kućama u užem gradskom jezgru i na periferiji Subotice, Sombora, Kikinde, Apatina i Horgoša.

Šta se sve prodaje na crno
Među robom koja se prodaje dominiraju meso i mesne prerađevine, konditorski proizvodi, kućna hemija, kozmetika, mleko i mlečni proizvodi, duvan, alkoholna i bezalkoholna pića i ostale kućne potrepštine. U cene ove robe nije zaračunat PDV, na akciznu robu nisu obračunate akcize, a prodavci ove robe istu prijavljuju na carini pri izlasku iz Mađarske da bi dobili povrat od 27% PDV (stopa u Mađarskoj). Ta ista roba se ne prijavljuje na carini u Srbiji, već kroz ilegalne kanale ulazi u Srbiju, čime se izbegava plaćanje poreza, carine, obavljanje neophodnih analiza uzoraka osnovnih životnih namernica, itd. Ona se zatim pojavljuje na buvljacima i u ilegalnim radnjama u proseku za 20 do 45 odsto jeftinija od robe u legalnim radnjama, usled čega građani sve više kupuju ovu robu, dok u legalne radnje ulaze uglavnom samo da bi pazarili hleb, štampu i ostale sitnice.
Ilustracije radi, ovde je dato poređenje u cenama određenih namernica kod legalnih trgovaca i njihove nelojalne konkurencije.

TABELA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rigorozna kontrola legalnih, dok šverc buja

Nadležne inspekcije (komunalna, tržišna, itd.) i policija ne rade ništa značajno na suzbijanju bujanja šverca koji nanosi ogromnu štetu legalnim trgovcima, ali i republičkom budžetu koji ostaje bez PDV, carina, akciza, poreza na zarade, itd. Istovremeno, u legalnim trgovinskim objektima inspekcijske kontrole su pojačane i vrši se poseban pritisak i izriču visoke kazne ako neka od radnji nema ugovor za deratizaciju, plan protivpožarne zaštite, akt o proceni rizika, dokumentaciju za HACCP, a najavljuje se da će i svaka radnja morati da ima savetnika za hemikalije koji će je koštati minimum 30 000 dinara mesečno.
Nastavlja se praksa iz prethodnih godina da se pojedinci bogate na švercu i kriminalu, dok se legalni privredni subjekti kojima je zbog šverca značajno pao promet sve više pritiskaju brojnim suvišnim administrativnim obavezama, troškovima, taksama i naknadama.

Potrebna hitna reakcija inspekcija i MUPa

Trgovci i drugi privredni subjekti traže hitnu reakciju Republičke tržišne inspekcije, Komunalne policije u gradovima i opštinama Subotici, Kikindi, Apatinu, Somboru, Horgošu, itd i koordinisanu akciju Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije i Uprave carina RS na presecanju čitavih krijumčarskih kanala za ulaz robe iz Mađarske u Srbiju.
U suprotnom u narednih godinu dana broj privrednih subjekata koji legalno posluju u ovim gradovima biće značajno smanjen, doći će do pada zaposlenosti (s obzirom da je u ovim opštinama uglavnom najviše zaposlenih upravo u trgovini), a država će izgubiti desetine miliona evra prihoda od PDV, carina, akciza i drugih poreskih oblika.