11Uredba o bližim uslovima, kriterijumima i elementima za paušalno oporezivanje obveznika poreza na prihode od samostalne delatnosti nanela je veliku štetu privrednicima u ovoj godini povećavajući porez pojedinih preduzetnika i 150%

Kod značajnog broja obveznika došlo je do većeg rasta obaveze, što je posledica primenjenih kriterijuma koji se odnose na poslovnu reputaciju, tržišne uslove za obavljanje delatnosti i vremenski period obavljanja delatnosti.
Vlada Uredbom nikako nije smela da ostavi prostor lokalnim samoupravama da same donose odluku o utvrđivanju zona za plaćanje, jer su one i ovaj put to iskoristile kako bi ostvarile što veći prihod na štetu preduzetnika.
Kao posledicu ove loše Uredbe imamo duplo manje novoosnovanih preduzetnika nego prošle godine i odluku više od 9000 preduzetnika da ugasi poslovanje.
U Srbiji čak 90 odsto privrednih aktivnosti obavljaju mala i srednja preduzeća, a od toga je 2/3 onih koji poreze plaćaju paušalno. Paušalni obveznici redovno plaćaju svoju obavezu najmanje 15000 dinara mesečno, a najčešće ta obaveza iznosi više od 20000 dinara i zapošljavaju jednu do dve osobe, a uvođenje nepopularnih mera kao što je povećanje od 10% po svakom zaposlenom radniku samo će ih destimulisati da zapošljavaju novu radnu snagu ili će ih naterati da zapošljavaju ljude na crno. Gotovo svi u biznisu počinju kao preduzetnici i zbog toga je važno zaštiti ih maksimalno.
Male firme uglavnom zapošljavaju jednu do dve osobe, pa sad ispada da će se njima povećati porezi da bi se došlo sredstava da bi se nekim srednjim i većim firmama koje imaju mnogo više novca i mnogo veći obrt kapitala omogućilo da zapošljavaju ljude i uz to da dobiju subvencije države.

Istovremeno, na terenu, u gradovima i opštinama Srbije ne radi se ništa da se smanji već visok nivo sive ekonomije i rada na crno. I dalje svakog dana preko carinskih prelaza ilegalno ulazi ogromna količina robe koja se distribuira crnim kanalima, čime se smanjuje promet firmama i radnjama koje legalno rade i plaćaju poreze, doprinose i desetina različitih naknada i taksi državi i lokalnim samoupravama. U nekim gradovima Srbije čak postoje slučajevi da se privrednicima koji javno u medijima govore o švercu i sivoj ekonomiji razbijaju prozori na radnjama i preti njihovim porodicama.
poreske uprave udvostručuju paušalne poreze, a porez na imovinu je pre nekoliko meseci podignut za prosečno 400 do 500 odsto (zavisno od gradova i opština). Ozbiljna posledica podizanja poreza na imovinu nastupiće u smanjenoj tražnji za zemljištem i nepokretnostima, jer se ne isplati kupovati zemlju i nepokretnosti sa ovako visokim porezima na imovini u državi u kojoj stalno pada promet u trgovini, a kupovna moć je niska. To direktno vodi u dalju stagnaciju u grani građevinarstva i industrije građevinskog materijala.

Unija poslodavaca Srbije se više puta ovim povodom obraćala Ministarstvu finansija i tražila da ovo ministarstvo uspostavi jedinstvene kriterijume za naplatu poreza na teritoriji Republike Srbije i spreči dalje opterećivanje onih najmanjih i najslabijih na tržištu, ali nikakav odgovor nismo dobili.

Kao privrednici koji pune budžet Srbije, apelujemo na razumnu i odgovornu politiku u ovim mukotrpnim vremenima i po privredu i po građane Srbije.