Nakon inicijative Unije poslodavaca Srbije za ukidanje zabrane prodaje alkohola nakon 22 časa održan je okrugli sto u gradskoj Skupštini na kom se razgovaralo o ovom ali i o drugim problemima koji muče realan sektor Beograda, kao što su komunalne takse, dostava robe.

Ovim povodom Andreja Brkić, predsednik Izvršnog odbora Unije poslodavaca Srbije pohvalio je saradnju sa sekretarijatom za privredu i rad Socijalno-ekonomskog saveta Beograda, jer gradska uprava počinje da bude servis privrede i pokazuje spremnost da se uhvati u koštac sa problemima. Ističući da je neophodno pomoći postojećim privrednim subjektima da budu bolji i profitabilniji. »Promet u trgovinama je pao za 30%, 300 radnika je ostalo bez posla, jer je u malim radnjama ukinuta treća smena« rekao je Brkić.

Dragomir Petronijević, predsednik Saveta za zapošljavanje napomenuo je da je važno da privreda i grad rade zajedno, da grad bude u stalnoj direktnoj komunikaciji sa ljudima koji prave dodatu vrednost i zapošljavaju građane. »Grad više neće donositi odluke, a da se ne konsultuje sa privrednicima na koje se te odluke odnose«, rekao je Petronijević.

»Privredni subjekti registrovani na teritoriji grada Beograda koji se bave restoranskim i uslugama prodaje alkoholnih pića čine ukupno 30 odsto bruto domaćeg proizvoda u oblasti trgovine. Zbog toga razmatramo ukidanje aktuelne odluke jer nije donela očekivane efekte. Naprotiv, smanjena je prodaja druge robe koja nije alkoholnog karaktera od 22 do 6 časova« rekla je gradska sekretarka za privredu, Tijana Maljković.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Unije poslodavaca Srbije, Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstva unutrašnjih poslova – PU za Grad Beograd, Privredne komore Beograda, Sekretarijata za inspekcijske poslove, Komunalne policije, kao i predstavnici trgovinskih lanaca sa teritorije grada Beograda.