11Ministar privrede, Saša Radulović, održao je u sredu, 22. januara sastanak sa predstavnicima Unije poslodavaca Srbije i Generalnim sekretarom Međunarodne organizacije poslodavaca, g. Brentom Viltonom.

Na sastanku su predstavnici poslovnog sveta izrazili podršku reformama koje je iniciralo ministarstvo privrede, kojima se menjaju četiri zakona – Zakon o radu, Zakon o stečaju, Zakon o planiranju i izgradnji i Zakon o privatizaciji, i naročito naporima u cilju reforme javnog sektora i uvođenja menadžerskog upravljanja u javna preduzeća.

Brent Vilton, Generalni sekretar Međunarodne organizacije poslodavaca je tom prilikom izjavio da je cilj njegove postete da podrži poslodavce i ohrabri Vladu da sprovede reforme koje odgovaraju potrebama većine. Prema njegovoj oceni, paket mera predložen od strane Ministarstva privrede može da podstake privatni sektor, i podvukao je da „nije uloga vlade da bude privrednik, jer gde god je to neka vlada pokušala, nije bilo uspeha.“

Unija poslodavaca Srbije smatra da svi činioci u društvu, bili oni predstavnici političkih stranaka, sindikata ili drugih organizacija koji smatraju da je bez ovih promena moguće obezbediti održiv ekonomski razvoj i otvaranje novih radnih mesta, snosiće direktnu odgovornost za dalje zatvaranje firmi u Srbiji, pad zaposlenosti i snižavanje životnog standarda svih građana. Politika zasnovana na rasipništvu u javnim preduzećima i javnom sektoru koja se finansira zaduživanjem države ima za rezultat da je prosečna zarada u Srbiji izjednačena sa prosečnom zaradom u Albaniji i Makedoniji i da se naša zemlja nalazi na evropskom dnu po životnom standardu stanovništva. Isključivu odgovornost za ovo snosi visok procenat korupcije i kriminala, nagomilana birokratija i prekomereno stranačko zapošljavanje u javnom sektoru, potpomognuto stavovima sindikata koji se nikada nisu javno pobunili protiv stranačkog zapošljavanja, niti korupcije u javnim nabavkama u javnim preduzećima.

Zbog svega navedenog smatramo da su potezi Ministarstva privrede Republike Srbije na promeni četiri sistemska zakona opravdani i neophodni, a posebno podržavamo aktivnosti usmerene na kontrolu rada javnih preduzeća kroz koja su država i njeni građani decenijama sistematski pljačkani. Unija poslodavaca Srbije kao predstavnik privrede smatra da se u javni sektor i javna preduzeća pod hitno moraju uvesti principi menadžerskog upravljanja i efikasnosti po kojima rade i uspešne privatne firme u Srbiji i da je to jedini način da se prelomi gordijev čvor sistemske korupcije i rasipništva.