11Dana 06. marta 2013. godine održan je treći redovni sastanak predstavnika zanatskog sektora i Ministarstva finansija i privrede na kome su zantatlije iznele svoje probleme u poslovanju, a prestavnici Ministarstva su predstavili aktivnosti Vlade RS za poboljšanje poslovnog položaja zanatskog sektora.

Predstavnici Ministarstva su najavili program podrške malim preduzećima i zanatlijama za kupovinu alata i opreme. Program bi podrazumevao da država obezbedi bespovratna sredstva do 25 odsto investicije, odnosno do 25.000 evra, uz učešće preduzeća i zanatlija od pet odsto, dok bi ostatak dale banke, i to bez sredstava obezbeđenja, samo uz ručnu zalogu. Najavljeno je da je za program podrške, koji je planirano da počne sa realizacijom u aprilu, obezbeđeno 100 miliona RSD, uz mogućnost da sredstva budu povećana ako bude postojala tražnja.

Takođe, najavljeno je i olakšavanje uslova za plaćanje paušalnog poreza, uz povećanje maksimalnog prometa na šest miliona sa trenutnih tri.

Iz Ministarstva je najavljena i aktivnost na rešavanju problema neformalne ekonomije, uz davanje ovlašćenja Poreskoj upravi da vrši kontrolu u neregistrovanim firmama.

Pored toga, predstavnici zanatlija su se založili za pravljenje dugoročne strategije smanjenja spoljnotrgovinskog deficita, kroz supstituciju uvoznih proizvoda domaćim. Uprava carina će biti angažovana na analizi uvoza u Srbiju, dok će Ministarstvo preduzeti mere podsticaja za proizvodnju tih proizvoda u Republici Srbiji.