11U Beogradu, 27. juna 2014. godine održana je XV Sednica Skupštine UPS, kojoj su pored rukovodstva i članova UPS prisustvovali i brojni gosti, predstavnici najuticajnijih poslovnih asocijacija i Vlade RS.

Na sednici Skupštine, okupljeni predstavnici domaćih i stranih kompanija i poslovnih asocijacija razgovarali su o privrednom ambijentu u Republici Srbiji i reformama koja privredna zajednica očekuje u narednom periodu.

Predsednik udruženja italijanskih kompanija u Srbiji CONFINDUSTRIA Serbia Erich Cossutta je napomenuo neophodnost daljih reformi i poboljšanja poslovnog okruženja u Republici Srbiji. U ime italijanske privrede dao je podršku radu Unije poslodavaca Srbije na reformama poslovnog okruženja i izmenama Zakona o radu koje su u toku.

Predsednik Srpske asocijacije menadžera, Milan Petrović je u svom govoru izrazio neophodnost nastavka reformskog procesa. Osvrnuvši se na nedavne događaje i katastrofalne poplave koje su zadesile Srbiju, g. Petrović je podsetio na jedinstvo koje je postignuto u to teško vreme i napomenuo da buduće reforme moraju biti odraz jedinstva i podjednako pogodovati svim privrednim subjektima, nezavisno od toga da li su mala ili velika, ili domaća ili strana.

Takođe, skupu su ispred privrednih asocijacija obratili i Maja Piščević, izvršni direktor Američke privredne komore u Srbiji, Jelena Bojović, NALED-ov direktor za regulatornu reformu i Zdravko Jelušić, potredsednik Privredne komore Srbije. Oni su istakli prioritete svojih organizacija u reformama, i pružili podršku i saradnju Uniji poslodavaca Srbije u daljem delovanju kao predstavnika privrede u socijalnom dijalogu.

Ispred Vlade RS, okupljenima se obratio Ministar rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja, Aleksandar Vulin, koji je najavio skoro donošenje izmena Zakona o radu. Takođe, osvrnuo se i na kritike upućene ministarstvu da su izmene zakona učinjene u interesu samo jedne strane i nazvao ih netačnim. Izjavio je da se nada da će uskoro imati priliku da zajedno sa poslodavcima i sindikatima počne rad na sasvim novom Zakonu o radu.

Takođe, ispred Vlade RS skupu je prisustvovao i Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, koji je naglasio da po prvi put postoji konsenzus političke elite, struke i javnosti da je ekonomija najvažnije životno pitanje danas u Srbiji, ali da je isto tako ekonomija težak bolesnik, opterećen nelikvidnošču. Napomenuo je da je potrebna stalna koordinacija države, privrede i obrazovanja da bi reforma privrednog okruženja bila dugoročno održiva.