11Unija poslodavaca Srbije i UGS „Nezavisnost“ promovisali su zajedničku platformu ekonomsko-socijalnih mera za oživljavanje privredne aktivnosti, dugoročni razvoj i podizanje životnog standarda stanovništva.

Po prvi put u Srbiji reprezentativna poslodavačka organizacija- UPS i jedan od dva reprezentativna sindikata- UGS „Nezavisnost“, pripremili su zajednički paket kratkoročnih i dugoročnih mera koje će kao zahtev privrede i zaposlenih biti upućeni Vladi RS. Platforma pod nazivom „Zajedno za izlazak iz krize- dogovor za budućnost“ predstavlja objedinjeni odgovor sveta rada i kapitala na duboku ekonomsku i socijalnu krizu u kojoj se država nalazi.

Prilikom kreiranja ovog dokumenta UGS „Nezavisnost“ podržala je većinu ekonomskih mera iza kojih stoji Unija poslodavaca Srbije, dok su predlozi poslodavaca za promenu Zakona o radu izostavljeni iz Platforme i oni će biti predmet dodatnih razgovora i pregovora. Pronađen je zajednički minimum prihvatljiv i za poslodavce i za sindikate, u cilju da se zajedničkim nastupom usmeri pažnja izvršne vlasti na goruća pitanja iz sfere ekonomije i socijalne politike.

Već godinama unazad postoji potreba da se odredi pravac kuda država ide i prioriteti ekonomske politike. Ovaj nedostatak jasne vizije budućnosti izazvao je teške posledice po stanje u privredi, zaposlenost i nivo životnog standarda u Srbiji. Zato je postojala potreba da Unija poslodavaca Srbije i UGS Nezavisnost predlože svoje mere za ekonomski i socijalni oporavak i pomognu političkom establišmentu zemlje u kreiranju programa za izlazak iz višegodišnje krize.

Ova Platforma će biti dostavljena svim nadležnim ministarstvima u Vladi RS direktno zaduženim za oblast ekonomije i socijalne politike, kao i drugim državnim institucijama, nevladinom sektoru, medijima i stručnoj javnosti.

Platforma je nastala u okviru projekta BOSMIP IV, koji vodi BUSINESSEUROPE, a finansiran je od strane Evropske komisije.