11Unija poslodavaca Srbije upozorava Poresku upravu da hitno prestane sa negativnom praksom zatvaranja privrednih subjekata.

Uniji poslodavaca Srbije (UPS) obratio se veliki broj preduzetnika i vlasnika pravnih lica sa informacijom o pojačanom inspekcijskom nadzoru i velikom broju izdatih rešenja o privremenoj zabrani vršenja delatnosti.

UPS upozorava Poresku upravu da je negativna praksa privremenog zatvaranja objekta kontraproduktivna, da privrednim subjektima proizvodi gubitke daleko veće od novčanih kazni predviđenih zakonom i samim tim, dovodi do pada budžetskih prihoda većih od prihoda od izrečenih kazni.

Privreda Srbije već više godina bezuspešno protestvuje protiv ove negativne prakse, koja za rezultat ima samo dalje zatvaranje privrednih subjekata i prelazak u sivu zonu, i stvaranje nelojalne konkurencije poslodavcima koji legalno posluju.

UPS podržava borbu protiv sive ekonomije i utaje poreza i zalaže se za poslovanje svih privrednih subjekata u skladu sa važećim zakonima, i shodno tome ulogu inspekcija vidi kao apsolutno legitimnu, ali mora upozoriti na pogrešnu politiku kazni kojima je predviđeno zatvaranja objekata. Zatvaraje objekata dovodi do smanjenja prometa, neisplaćivanja zarada zaposlenima, a dalje do otpuštanja zaposlenih i, u krajnjem slučaju, do prelaska u sivu zonu, čime su na gubitku i zaposleni, i poslodavci koji legalno posluju, i sama država koja gubi stabilne prihode. Smatramo da je reč o kršenju prava na rad i slobodu preduzetništva, i da ovaj vid kazni mora biti rezervisan samo za slučajeve gde dalji rad predstavlja opasnost za zdravlje i bezbednost zaposlenih i građana. Izricanje ovih kazni u drugim slučajevima je naročito štetno u kriznim godinama tokom kojih jedan mesec lošeg poslovanja može biti ključan između opstanka i gašenja firme i radnih mesta.

UPS upozorava Poresku Upravu da se ovakvim postupanjem i drakonskim kaznama nanosi samo šteta, i smatra da uloga Poreske inspekcije treba da bude obezbeđivanje naplate poreza, u čemu joj Unija poslodavaca Srbije nudi svoju pomoć i podršku, a ne prosto punjenje rupe u budžetu kroz kažnjavanje i zatvaranje privrednih subjekata, što joj je, čini se, postao glavni cilj i razlog postojanja.