11U utorak, 16. aprila 2013. godine, u hotelu Evropa, potpisan je Sporazum o saradnji između vodeće industrijske asocijacije Italije CONFINDUSTRIA Italia i Unije poslodavaca Srbije.

CONFINDUSTRIA predstavlja jednu od najvećih evropskih industrijskih asocijacija sa ukupno 148.392 kompanije koje zapošljavaju 5,45 miliona radnika. Ova organizacija je već 103 godine stožer okupljanja italijanske industrije. Investicioni kapital kompanija okupljenih u CONFINDUSTRIA premašuje 1.900 milijardi evra.

Potpisivanje Sporazuma o saradnji i privrednom povezivanju ima za cilj:

Stvaranje tehničkih i organizacionih preduslova za direktno povezivanje srpskih i italijanskih kompanija radi ostvarivanja budućih zajedničkih poslova (proizvodnja, uvozno-izvozni poslovi, plasman roba i usluga)
Direktno povezivanje srpskih i italijanskih malih i srednjih preduzeća radi osnivanja join venture preduzeća i formiranja strateških partnerstava (proizvodnja namenjena izvozu na tržište EU, Rusije, severnoameričko i druga tržišta)
Stalnu razmena informacija i bolje upoznavanje privrednika u Srbiji, odnosno Italiji, o mogućnostima za ostvarivanje poslovne saradnje i realnom poslovnom okruženju u obe zemlje

Sporazum sa vodećom industrijskom organizacijom Italije, kao zemlje koja je treća po obimu spoljnotrgovinske razmene sa Srbijom, simbolično je potpisan u hotelu Evropa (jednom od članova UPS iz grane hotelijerstva, ugostiteljstva i turizma).

Sporazum su, kao predstavnici svojih organizacija, potpisali Erich Cossutta, predsednik Confindustria Serbia i Nebojša Atanacković, predsednik Unije poslodavaca Srbije