11U sedištu Saveza računovođa i revizora Srbije održana je konferencija na kojoj je predstavljen proračun uticaja usvojenog paketa poreskog zakona i drugih propisa na poslovanje srpske privrede u 2014. godini.

Stručne službe Unije poslodavaca Srbije, Saveza računovođa i revizora Srbije i Udruženja pružalaca računovodstvenih usluga, izračunale su da će nova opterećenja i obaveze u 2014. godini koštati privredu Srbije više stotina miliona evra, uz nametanje brojnih administrativnih obaveza koje će usporiti i otežati poslovanje u Srbiji.

Predstavnici organizatora konferencije, dr Pero Škobrić, generalni sekretar Saveza računovođa i revizora Srbije, Dragoljub Rajić, direktor Unije poslodavaca Srbije i Dragoljub Sovilj, predsednik Udruženja pružalaca računovodstvenih usluga, su govoreći na skupu upozorili da će se iz privrede u toku naredne godine ispumpati 800 miliona evra kroz nove propise usvojene u toku 2013. godine:

povećanje poreza na imovinu i uvođenje prakse da se prilikom zaračunavanja poreza na imovinu uzima tržišna vrednost nepokretnosti
ukidanje poreskog kredita kod kupovina osnovnih sredstava
povećanje opterećenja preduzetnika kroz proširenje osnovice za zaračunavanje poreza na dobit i ukidanje drugih olakšica (procena je da će se poresko opterećenje preduzetnika uvećati za skoro 40%)
povećanje troškova računovodstvenih usluga i primena novih softvera u računovodstvu, kao i dupliranje administrativnog posla u vođenju poslovnih knjiga i prilikom sačinjavanja završnih finansijskih izveštaja
povećanje troškova zbog uvođenja novog sistema kontrole fiskalnih kasa
povećanje PDV-a u hotelijerstvu sa 8 na 10 a kod prometa IT opreme sa 8 na 20 odsto.

Organizatori konferencije su upozorili javnost i Vladu Republike Srbije na loše posledice ovakve politike koja vodi u dalje gomilanje suvišne birokratije i istovremeno osiromašenje privrede i građana.