11UPS podnela inicijativu Ministarstvu finansija i privrede za prevazilaženje tehnološke zaostalosti domaće privrede.

Zbog lošeg tehnološkog stanja privrede u Republici Srbiji i stimulacije proizvodnje i izvoza u narednom periodu, Unija poslodavaca Srbije je podnela inicijativu Ministarstvu privrede i finansija da se sva preduzeća koja uvoze mašine, opremu i visokotehnološke alate namenjene modernizaciji i višoj efikasnosti proizvodnih procesa u potpunosti oslobode plaćanja carine, pod uslovom da se sve nove mašine, oprema i visokotehnološki alati ne smeju otuđiti minimum tri godine.
Onim proizvođačima koji ne budu ispoštovali obavezu da tri godine po kupovini i uvozu ne smeju da otuđe mašinu, opremu ili visokotehnološki alat treba odrediti da državi plate pun iznos carine sa pripadajućom kamatom od dana uvoza. Kontrolu bi vršila finansijska inspekcija pregledom stanja osnovnih sredstava u preduzećima, a Uprava carina prosleđivala bi Poreskoj upravi spisak uvezenih mašina, oprema i VT alata koje su uvoznici prijavili da su namenjeni za proizvodnju. Na taj način bi bile onemogućene zloupotrebe.

Imajući u vidu da je tehnologija domaćih proizvođača stara u proseku 29,5 godina, te da kao takva uz proizvodne komplekse Albanije, Makedonije, Moldavije i Bosne i Hercegovine spada u najstarije u Evropi, stanje srpske privrede zahteva hitnu reakciju države.

Prioritet nacionalne ekonomske politike u narednim godinama mora biti stimulacija i porast proizvodnje i smanjenje izvoza sirovina i poluproizvoda u korist izvoza gotovih proizvoda proizvedenih modernom tehnologijom koja odgovara svetskim standardima. Prema istraživanjima i procenama Unije poslodavaca Srbije, našoj zemlji je godišnje potrebno 1500 do 2000 novih malih i srednjih proizvodnih preduzeća sa modernim tehnologijama, evropskim i svetskim standardima, edukovanom radnom snagom i podrškom države, kako bi do 2018. godine BDP Srbije bio uvećan za 50 do 60 procenata. Unija poslodavaca Srbije smatra da ovo treba da bude državni prioritet, jer je jaka privreda jedini uspešan recept za razvijenu i modernu državu koja može da podmiri iz godine u godinu narastajuće socijalne zahteve i potrebe zbog povećanja broja penzionera, primalaca socijalne pomoći i pola miliona ljudi ispod granice siromaštva.

Vlada Republike Srbije ima i obavezu da u situaciji kada će se od 2014. godine, na osnovu Prelaznog trgovinskog sporazuma potpisanog sa Evropskom unijom, trgovina sa zemljama EU obavljati bez carina, omogući domaćim proizvođačima da obnove svoje proizvodne pogone i kupovinom novih mašina, opreme i visokotehnoloških alata izdrže konkurenciju iz Evropske unije. U suprotnom preti opasnost da domaća privreda izgubi bitku sa jakom konkurencijom iz EU, čime će se spoljnotrgovinski deficiti povećati i doći do daljeg pada kupovne moći građana i životnog standarda stanovništva.

Unija poslodavaca Srbije apeluje na nadležne u Vladi Srbije da ovaj apel i upozorenje iz privrede shvate veoma ozbiljno, jer je Unija poslodavaca Srbije još 2008. godine upozoravala da će loše stanje u proizvodnoj privredi i visok uvoz u roku od 4-5 godina dovesti do pada životnog standarda za 30 odsto. Poslednji pokazatelji pada prometa u trgovini na malo pokazuju da je kupovna moć prosečnog građanina Srbije u septembru 2012. godine bila za 30,6 odsto manja u odnosu na septembar 2008. godine. Ovaj trend će se i dalje nastaviti ukoliko proizvodnja u Srbiji bude opadala na račun daljeg povećanja uvoza, što dugoročno znači i povećanje siromaštva građana naše zemlje