U Palati Srbija održan je okrugli sto ‘Socijalni dijalog između sindikata i poslodavaca u Srbiji“. Ovom prilikom minister za rad, zapošljavanju, boračka i socijalna pitanja, Aleksandar Vulin izjavio je da je državi veoma stalo da se poboljša socijalni dijalog u Srbiji, ali i da socijalno-ekonomski saveti počnu da funkcionišu na nivou lokalnih samouprava, jer bi to doprinelo boljem rešavanju brojnih problema.

Ministar je dodao da je današnji skup u Palati Srbije samo jedan u nizu koji će biti organizovani kako bi se unapredio socijalni dijalog u Srbiji.

Vulin je u izjavi novinarima poručio da nema uspešne ekonomije bez dogovora između sindikata i poslodavaca, kao ni bez zadovoljnog radnika, ističući je da je uvek bolje imati mehanizam dogovora umesto štrajkova i obustave rada i proizvodnje.

Tripartitni dijalog 

U radu skupa učestvuju predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović, predsednik UGS „Nezavisnost“ Branislav Čanak i predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković.

Atanacković je, pozdravio, inicijativu resornog ministarstva za unpređenje socijalnog dijaloga.

„Mislim da se socijalni dijalog menja na bolje i da je vlada počela da shvata važnost dijaloga, a sve kako bi privreda bolje funkcionisala“, istakao je Atanacković.

On je kaže da socijalni dijalog nije samo neka rasprava o zakonima ili minimalnoj ceni rada i kolktivnim ugovorima.

„Očekujemo da pravi smiao socijalog dijaloga bude zajednički rad na tome da privredna situacija bude bolja, jer samo tako može i položaj radnika da bude i bolji. Privreda mora da bude jača da bi mogli da rešimo razne probleme“, dodao je Atanacković.

Orbović je rekao da je skup u Palati Srbija kvalitetan pomak, poštu su prisutni predstavnici sve tri strane – vlade, sindikata i poslodavaca.

„Socijalni dijalog u Srbiji ima svoje oscilacije i taman kada mislimo da je krenulo, onda imamo silaznu putanju i tako stalno. Nadam se da više neće biti padova već da ćemo imati konstantan uspon“, naveo je Orbović.

Čanak je rekao da postoji jedna pošalica iz vremena socijalizma koja kaže – kada ne znaš da rešiš neki problem ili ne želiš da ga rešiš osnuj komisiju, kao i da je Socijalno-ekonomski savet često bio na ivici da sklizne u takvu jednu komisiju.

„Nismo blizu te opasnosti, a da se u krećemo suprotnom pravcu odnosno ka kvalitetnom socijalnom dijalogu prvi pokazatelj je način na koji smo pregovarali o minimalnoj ceni rada“, kazao je Čanak.

Čanak je dodao današnji skup otvara nove perspektive i udaljava od opasnosti da se Socijalno-ekonomski savet pretvori u komisiju.