img_muzicki_dinar_tnNa jučerašnjoj konferenciji za štampu organizacija za zaštitu autorskih i srodnih prava (SOKOJ, OFPS i PI) pojavili su se i predstavnici Unije poslodavaca Srbije i postavili određena pitanja.
Visina tzv. muzičog dinara u grani turizma i ugostiteljstva, odnosno posebne naknade u obasti IT industrije, bila je predmet oštre rasprave između predstavnika privrede i kolektivnih organizacija.

Ove organizacije, koje već godinama odbijaju da svoje tarife odrede na osnovu realnih mogućnosti korisnika (privrede), sazvale su konferenciju za štampu, nakon pokretanja zajedničke inicijative Ujedinjenih regiona Srbije i Unije poslodavaca Srbije o određivanju maksimalnih iznosa naknada za autorska i srodna prava, kao i stvaranja mogućnosti da naplatu ovih naknada ubuduće vrši samo jedna organizacija- SOKOJ.

Ovom skupu prisustvovali su i predstavnici Piratske partije Srbije koji su kao alternativni muzički autori objasnili da oni žele da njihova muzika bude slobodna i da je niko ne naplaćuje, što je izazvalo žestoku reakciju predstavnika kolektivnih organizacija za zaštitu autorskih i srodnih prava. U svetu je sve raširenija pojava da se desetine hiljada muzičkih dela i autora, koji su svoju muziku oslobodili plaćanja naknada za autorska i srodna prava, nalazi na web sajtovima i dostupno je ugostiteljima, trgovcima i svima drugima koji žele da ovu muziku puštaju u svojim poslovnim prostorijama i kućama.