img_carina11_tnUnija poslodavaca Srbije upozorava Upravu carina, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Tržišnu inspekciju Republike Srbije da je u toku jeseni 2011. godine i u januaru i februaru 2012. znatno porastao promet nelegalne robe i životnih namirnica u Srbiji.

Na jugu, istoku i zapadu Srbije, kao i u Šumadiji i graničnim oblastima sa Bosnom i Hercegovinom, Kosovom i Rumunijom u poslednjih šest meseci znatno se povećao broj lica koja prelaze granicu i vraćaju se sa torbama punim različite robe i osnovnih životnih namirnica koje ne služe domaćinstvima, već za dalju nelegalnu prodaju. Takođe, povećala se i količina robe koja se pojavljuje na ulicama u nerazvijenim gradovima i opštinama Srbije.

Proleće 2012. godine, prema onome što na terenu uočavaju poslodavci koji legalno posluju, biće period procvata sive ekonomije, jer desetine hiljada ljudi koje su izgubile posao kao i preduzetnici koji su zatvorili svoje rade prešli su i prelaze u sivu zonu i stvaraju ogromnu konkurenciju legalnim privrednim subjektima čiji promet pada usled pada kupovne moći građana i sve većeg prisustva roba u neformalnoj ekonomiji.

U pojedinim opštinama Jablaničkog okruga, dolini Južne Morave i širom Šumadije, kao i u siromašnijim opštinama Vojvodine uočen je porast prodaje mlečnih proizvoda, jaja i mesa na crno. Ovo predstavlja opasnost od širenja zaraznih bolesti, jer se na ovaj način hrana prodaje van kontrole, u neregistrovanim poljoprivrednim gazdinstvima, čime raste mogućnost širenja trihineloze, salmonele, ešerihije koli i drugih opasnih bakterija i zaraznih oboljenja među stanovništvom. U seoskim područjima preko 70% prometa ovih namirnica obavlja se nelegalno, jer su otkupne cene po kojoj paori prodaju mleko, jaja i meso mlekarama i kompanijama za preradu mesa niske i na granici isplativosti, tako da se oni odlučuju da direktno zakucaju na vrata svojih komšija umesto da svoje proizvode prodaju preduzećima koja rade viši stepen prerade.

U oblasti tekstila je u poslednjih šest meseci uočeno za 20% više robe nekontrolisanog porekla koja se prodaje ispod ruke, što čini ogromnu štetu domaćim tekstilnim kompanijama koje rade legalno i plaćaju na desetine raznih poreza, doprinosa, lokalnih komunalnih taksi, naknada, energente i komunalne usluge po višim cenama od građana, itd. Štetu zbog porasta obima trgovine tekstilnim proizvodima na crno trpi i preko 24500 trgovinskih radnji i firmi koje legalno trguju ovom robom širom zemlje. Zbog velike konkurencije iz sive zone u prošloj godini zatvoreno je 1980 ovih firmi i preko 2200 malih trgovinskih radnji – prodavaca tekstila, kože i obuće više nego što je otvoreno, što znači da je izgubljeno preko 9000 radnih mesta u prodaji tekstila, kože i obuće.

Sve navedeno predstavlja ozbiljan udar na privredu u Republici Srbiji, ali i na budžet zemlje, jer će porast obrta robe na crno neminovno smanjiti prihode državne kase. Neophodno je da Uprava carina zavede strogu kontrolu na graničnim prelazima, ali i da se pojača kontrola tzv. paralelnih kanala kroz koje roba ulazi u Srbiju.

Ministarstvo unutrašnjih poslova mora u saradnji sa Upravom carina i Tržišnom inspekcijom suzbiti ove pojave. Dok nadležni u MUPu pažnju obraćaju na hapšenja određenih pojedinaca koja su medijski atraktivna, svakodnevno se državi Srbiji i privredi koja legalno posluje nanosi višemilionska šteta (računato u evrima) zbog toga što promet robe nelagalnim kanalima raste iz meseca u mesec.

Tržišna inspekcija je takođe dužna da pojačanom kontrolom prometa osnovnih životnih namirnica stane na put prodaji hrane koja može biti zaražena i spreči neželjene posledice po stanovništvo. Nedopustivo je da se u drugoj deceniji 21. veka u Srbiji trguje hranom od praga do praga, od ruke do ruke, bez ikakve kontrole i time građani izlažu ogromnom riziku.