Međunarodna organizacija rada predstavila je izveštaj „Tranzicija mladih žena i muškaraca na tržištu rada Republike Srbije“. Od 31,8% mladih koji su zaposleni, 79,8% njih radi za platu, a 7,8 odsto njih su samozaposleni.

Na osnovu podataka iz marta i aprila 2015. četvrtina mladih u Srbiji niti radi niti se školuje, rečeno je na predstavljanju izveštaja i ukazano da je stopa nezaposlenosti mladih u Srbiji visoka iz iznosi 30,8 odsto.

Od ukupnog broja zaposlenih mladih u Srbiji 17,3 odsto njih nema pisani ugovor, a od onih koji imaju 39,1 odsto je na određeno vreme, skoro dve trećine na godinu dana ili manje.

Neformalno zapošljavanje mladih u Srbiji odnosno u sivoj zoni je veoma zastupljeno i na nivou je od  47,4 odsto.

Ističući da najintenzivniji rast zaposlenosti beleže MSP od 5,5% te da je njihov broj  u odnosu na prethodnu godinu uvećan za 2,5% a da veliki privredni sistemi beleže pad zaposlenosti od 1,8% te da se ukupan broj društava smanjio za 5,2%, Ljiljana Pavlović iz Unije poslodavaca Srbije rekla je da politika zapošljavanja mora uvažiti i preorjentisati svoje aktivnosti ka sektorima gde zaposlenost raste. Pored toga ona je napomenula i da zanimanja koja mladi biraju u najvećoj meri pripadaju listi onih zanimanja za koja privreda nema kapaciteta da uposli, a uzimajući u obzir da se naše mlade visoko obrazovane žene češće okreću ka društvenim naukama, podatak da su u većoj meri u procesu tranzicije ne čudi.  »Ovde treba naglasiti i veliko interesovanje mladih koji uz finansijsku podršku roditelja upisuju i završavaju privatne fakultete gde stiču visoka zvanja menadžera, najčešće bez dana prakse u kompanijama a kasnije u nedostatku otvorenih pozicija za njihove struke rade poslove koji zahtevaju srednji nivo obrazovanja (banke, osiguravajuće kuće)«

Stalna koordinatorka UN u Srbiji Irena Vojačkova Solorano je izjavila da UN ima novi petogodišnji plan koji je dogovoren sa vladom za pomoć mladima na putu zaposlenja.

„U Srbiji još statistika nije mnogo dobra i MOR je aktivan u Srbiji po pitanju pomoći mladima da se zaposle“, rekala je Solorano.

Ona kaže da bi „zeleni poslovi“ mogli da budu  budućnost za mlade u Srbiji.

Sara Elder iz Programa zapošljavanja mladih MOR-a je rekla da je  je zaposlenost mladih u Srbiji od 32 odsto suviše niska u odnosu na EU prosek koji iznosi oko 46 odsto, ali i u odnosu na region.

U Srbiji, prema izveštaju, stopa nezaposlnosti mladih žena je viša od stope koja se odnosi na muškarce i iznosi 35,8 u naspram 27,3 odsto procenata.

Ipak, period čekanja na zadovoljavajući posao je upola manji za visoko obrazovane mlade ljude u odnosu na one sa srednjim obrazovanjem i traje prosečno 11,7 naspram 24,3 meseca.

Mladi sa osnovnim obrazovanjem čekaju u proseku 41 meseca od škole do zaposlenja.

Tranzicija mladih žena i muškaraca na tržištu rada Republike Srbije