img_reforma1_tnNakon neuspelih pregovora sa MMF-om, Unija poslodavaca Srbije upozorava da postoji opasnost od daljeg pogoršanja stanja u privredi i ukupne ekonomske situacije u zemlji.

Prekid pregovora sa MMF-om znači dalji pad kreditnog rejtinga Srbije u inostranstvu, nepovoljnije mogućnosti kreditiranja privrede iz spoljnih izvora i opasnost od smanjenja stranih investicija u Srbiji u 2012. godini.

U proteklim godinama MMF je bio korektivni faktor koji je sugerisao Vladi RS u kom pravcu treba da se kreće kako bi ekonomsko i socijalno stanje u zemlji bilo održivo. S obzirom da se politički činioci u vrhu vlasti uglavnom nisu obazirali na upozoravanja domaćih privrednih organizacija, privrednika i ekonomista, situacija u privredi postaje sve teža i preti opasnost da se u 2012. godini nastavi trend zatvaranja preduzeća i daljeg pada zaposlenosti.

Privrednici upozoravaju da je neophodno pod hitno početi sa realizacijom tri najvažnije reforme u zemlji. To su:
1. Reforma javnog sektora;
2. Reforma PIO fonda;
3. Reforma poreskog sistema i parafiskalnih opterećenja privrednih subjekata.
Ove tri ključne reforme treba da prate i reforma sistema obrazovanja, dovršetak „giljotine propisa“ i reforma državne uprave sa uvođenjem elektronske uprave.

Unija poslodavaca Srbije, kao organizacija koja je oslobođena bilo kakvog političkog i stranačkog uticaja, upozorava da je u opštem interesu svih građana i privrede sprovođenje ovih reformi i da je to jedini način da se Srbija iznutra ojača i spremno dočeka nastupajuće godine. U uslovima produžene recesije koja preti domaćim kompanijama biće otežan plasman robe i usluga na inotržišta i istovremeno smanjen broj investitora u Srbiji. Domaći proizvođači zato moraju biti rasterećeni i daleko više podržani od svoje države ukoliko je cilj povećanje priliva novca od proizvodnje i izvoza. Privredi ne trebaju stalna obećanja da će proizvodnja i izvoz postati okosnica razvoja, već konkretne mere i svakodnevni rad na terenu da se stanje izmeni, a to bi se u najvećoj meri postiglo upravo navedenim reformama.

Dalje odlaganje ovih nasušnih reformi i zatvaranje očiju pred stvarnošću, kao i plasiranje različitih floskula i parola umesto ozbiljnog rada, produbiće već duboku krizu društva i nacionalne ekonomije u kojoj se nalazimo.