11Na proširenoj sednici skupštinskog Odbora za privredu održanoj 17. jula 2013. godine, Unija poslodavaca Srbije predstavila je rezultate istraživanja stavova poslodavaca o poslovnom okruženju u Srbiji.

Na Sednici su, pored predstavnika Unije poslodavaca Srbije i članova Odbora za privredu, učestvovali i predstavnici ministarstava nadležnih za oblasti pokrivene istraživanjem – Ministarstva rada, finansija i trgovine, kao i predstavnici drugih – Privredne komore Srbije, Delegacije Nemačke Privrede u Srbiji, asocijacije italijanskih kompanija CONFINDUSTRIA Serbia, Američke privredne komore, NALED-a i USAID-ovog Programa za bolje uslove poslovanja.

Tokom Sednice, narodnim poslanicima su predstavljeni problemi privrede iz ugla poslodavaca u tri oblasti – Zakona o radu, oporezivanju zarada iz radnog odnosa i propisima u trgovini, nužne reforme u ovim oblastima , kao i dugoročne koristi za privredu i građane od njih.

Istraživanje o stavovima poslodavaca sprovela je Unija poslodavaca Srbije u saradnji sa CEFE Srbija, i uz podršku Međunarodne organizacije rada u periodu februar-april 2013. Istraživanjem je obuhvaćeno preko 200 kompanija koje posluju u Republici Srbiji, i u njemu su ispitivani stavovi vlasnika i direktora o 53 teme u tri oblasti – radnog zakonodavstva, oporezivanju zarada i propisa u trgovini i inspekcijama.

Publikaciju možete preuzeti ovde