logoUnija poslodavaca Srbije ztražila je sastanak sa Ministrom finansija, Dušanom Vujovićem, kako bi mu ukazala na visoke troškove poslovanja i na težak položaj u kojem se nalaze preduzeća u Obrenovcu.

Preduzeća u Obrenovcu ovih dana preplavili su računi Poreske uprave. U periodu vanrednog stanja koje je trajalo do skoro porez se nije mogao obračunavati i naplaćivati po zakonskom osnovu. Međutim dok su obrenovački poslodavci iznosili mulj iz svojih preduzeća i smišljali na koji način da dođu do sredstava za obnavljanje poslovanja, Poreska uprava je obračunavala porez i pisala opomene za neplaćene obaveze po osnovu neizmirenih obaveza za: akontacije poreza na dobit; poreza na dohodak građana po osnovu obavljanja samostalne delatnosti, neplaćenog, a obračunatog PDV-a. Rok za izmirenje ovih obaveza je 5 dana pod pretnjom blokadom.

U Obrenovcu je 787 poslodavaca pretrpelo direktnu štetu u ukupnom iznosu od 3.260.790.637 dinara. Ovi privredni subjekti ne mogu da nadoknade štetu i započnu privrednu aktivnost bez pomoći i olakšica države. Ta preduzeća su pre poplava zapošljavala 2818 ljudi, a ukoliko država ne bude spremila neki paket olakšica kada već nije odobrila nikakva novčana sredstva za njihovu obnovu, većina od ovih ljudi će ostati bez posla.

Unija poslodavaca Srbije želi da na sastanku sa gospodinom Vujovićem pronađe adekvatno rešenje za pokretanje privrede Obrenovca. Jedno od rešenja bi bilo oslobađanje od plaćanja poreskih obaveza na nivou prošle godine, jer od maja ove godine ta preduzeća skoro da nisu imala nikakvu aktivnost. Sadašnji stav države prema privrednicima Obrenovca najbolje ilustruje račun za odnošenje smeća zakačen na vrata lokala koji je odavno zatvoren. Kako je moguće da preduzeće koje ne postoji pravi otpad?

Unija poslodavaca Srbije želi na sastanku da predloži i izmene Zakona o porezu na imovinu koji je ove godine zatvorio veliki broj preduzeća u Srbiji. Smatramo da je neophodno uvođenje korektivnih faktora prilikom određivanja tržišnih vrednosti nepokretnosti i ukidanje ovlašćenja lokalnim samoupravama da same vrše zoniranja.