11Unija poslodavaca Srbije se protivi usvajanju INSPIRE inicijative EU u Nacrtu zakona o izmenama i dopunama zakona o planiranju i izgradnji.

Unija poslodavaca Srbije se na javnoj raspravi snažno protivila usvajanju INSPIRE inicijative EU u Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji. Ova inicijativa EU de facto znači da Srbija automatski priznaje ateste na uvozne građevinske materijale, što je štetno i nepravedno po srpsku industriju građevinskog materijala, jer kada srpske kompanije izvoze građevinski materijal u zemlje članice Evropske unije nemaju isti tretman atesta.Uvođenjem ove klauzule u Zakon, uvoznički lobi u dosluhu sa državnim službenicima, koji pišu stetne zakone, dodatno otežavaju ionako loš položaj proizvođača građevinskog materijala, umesto da na prvo mesto stave širi društveni interes i upošljavanje domaće industrije građevinskog materijala.

Ukoliko se usvoji ova Inicijativa neophodno je po svaku cenu insistirati na recipročnosti, odnosno zahtevati da srpska preduzeća koja izvoze na tržišta EU imaju iste uslove kao ova što uvoze građevinski materijal u Srbiju, jer bi se na ovaj način građevinska industrija Srbije polako počela izvlačiti iz krize u kojoj grca zadnjih nekoliko godina.

Izmenama zakona o planiranju i izgradnji trebalo bi da se skrati proces izdavanja građevinske dozvole na maksimalno 100 dana, što je dobra stvar s obzirom da je do sada u Srbiji bilo potrebno u proseku 269 dana za izdavanje građevinske dozvole. Dug period čekanja za izdavanje građevinske dozvole je glavni razlog pozicioniranja Srbije na 182. mestu liste konkurentnosti Svetske banke od ukupno 189 zemalja.
Od presudnog značaja bi bilo i uvođenje elektronskog sistema izdavanja građevinskih dozvola jer bi se na taj način privukao veći broj stranih investitora.

Unija poslodavaca Srbije je podržala predlog da se zakonski uredi postojanje Uprave za brzi odgovor i da ona kao takva postane odgovorna za rokove i implementaciju Zakona o planiranju i izgradnji, jer bi se na taj način smanjila opasnost od uvođenja novih parafiskalnih nameta privredi koji je već guše i čine nekonkurentnom u odnosu na okruženje.