9Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture podržalo inicijativu UPS za uspostavu uzajamnosti za povraćaj PDV. Postojeća zakonska rešenja na osnovu kojih srpska preduzeća mogu da vrše povraćaj PDVa za određene troškove nastale u inostranstvu se u praksi sprovode samo delimično. U nekim slučajevima izostala je primena principa uzajamnosti, odnosno bilateralna potvrda ovakve mogućnosti za pravna lica pri čemu je zatajila srpska strana, na primer u odnosima sa Švajcarskom. U drugim slučajevima postoji ograničenje na troškove vezane za učešće na sajmovima, kao na primer u odnosima sa Hrvatskom, dok se kod nekih zemalja to sprovodi bezuslovno, ali unilateralno odnosno samo u slučaju povraćaja PDV- srpskim preduzećima (Francuska, Švedska, Danska, itd.). Sa Turskom je postupak uspostave uzajamnosti u završnoj fazi, ali Srbija još uvek nije proglasila datum primene.

S druge strane, procenjuje se da bi uspostava ovog principa i njegovo sprovođenje u punom kapacitetu kako ga zakonska rešenja predviđaju, donela srpskoj privredi najmanje 100 miliona Eura na godišnjem nivou. Takođe, koridor 10 bi postao drastično interesantniji svim namernicima, naročito iz Turske, što bi srpskom budžetu doneo benefit od 33 miliona Eura.

Inicijativa za promenu postojećeg stanja je predstavljena na današnjem sastanku gospođi Milani Rakić, državnom sekretaru Ministarstva građevinarstva tokom kojeg je obećano da će ovo Ministarstvo pružiti svoju podršku da se preduzmu adekvatni koraci u cilju pozitivnih rešenja.