11Unija poslodavaca Srbije u saradnji sa Udruženjem ponuđača Srbije uputila je danas amandmane na novi nacrt Zakona o javnim nabavkama predlagačima Zakona.

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije g. Nebojša Stefanović i poslanička grupa Srpske napredne stranke u svojstvu predlagača novog (temeljno izmenjenog i dopunjenog) Zakona o javnim nabavkama, uputili su Uniji poslodavaca Srbije pismo u kome su zatražili komentare, primedbe i predloge na nacrt Zakona koji će se uskoro naći pred poslanicima nacionalnog parlamenta.

Uz nesebično zalaganje i ekspertizu Udruženja ponuđača Srbije, kao najkvalifikovanije organizacije koja poznaje proces javnih nabavki u praksi, i na osnovu brojnih primedbi preduzeća u članstvu UPS koje su stizale prethodnih godina na aktuelni Zakon o javnim nabavkama, predsedniku parlamenta i poslaničkoj grupi SNS (predlagaču Zakona), poslat je ukupno 61 amandman. Cilj svih upućenih amandmana je da se na osnovu iskustva privrede i ponuđača zakonske odredbe što kvalitetnije i preciznije definišu, onemoguće brojne mahinacije sa javnim nabavkama u praksi, pojednostave i učine efikasnim sve procedure koje Zakon propisuje i spreče sve eventualne zloupotrebe u procesima javnih nabavki. Unija poslodavaca Srbije je posebno želela da svim privatnim kompanijama u Srbiji koje predstavlja omogući da pod ravnopravnim i jasnim uslovima ubuduće učestvuju na javnim tenderima i konkursima i izmeni sve nedorečenosti i nedostatke dosadašnjeg zakona.

Unija poslodavaca Srbije naročito pozdravlja razlaz sa prethodnom praksom da se privreda ne konsultuje o najvažnijim zakonima koji omogućavaju njeno svakodnevno funkcionisanje i spremnost predlagača Zakona da izađe u susret privredi i prihvati sve one objektivne primedbe na Zakon o javnim nabavkama. Na ovaj način predlagači Zakona ne samo da će «popuniti mnoge rupe» u samom Zakonu, već će onemogućiti dalje odlivanje stotina miliona evra iz republičkog i lokalnih budžeta kroz razne koruptivne radnje i manipulacije koje su bile uobičajene u dosadašnjem periodu.