Vlada Republike Bugarske i Unija poslodavaca Srbije potpisale su Ugovor o saradnji.

Ovaj Ugovor je deo Programa bugarske Vlade- Pomoć za razvoj, a glavni cilj je podsticanje privatnog preduzetništva u ekonomski nedovoljno razvijenim opštinama na jugu Srbije.

Ispred Vlade Republike Bugarske Ugovor je potpisao ambasador Bugarske u Srbiji, NJ.E. Angel Dimitrov, dok je ispred Unije poslodavaca Srbije ovaj document potpisao, predsednik UPS, Nebojša Atanacković.

Gospodin Dimitrov je istakao da je Bugarska spremna da podeli svoja iskustva sa Srbijom, kao I da je spremna da pomaže u okviru svojih mogućnosti te da potpisivanje ovog ugovora vodi ka stvaranju dobrih prijateljskih odnosa. On je poželeo puno uspeha Uniji poslodavaca Srbije u sprovođenju Ugovora i rekao da će Bugarska i dalje davati svoj doprinos na prevazilaženju ekonomskih problema i bržem približavanju Srbije Evropskoj uniji.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije, Nebojša Atanacković, napomenuo je da je za 21 godinu koliko postoji UPS, dobijala sredstva za sprovođenje svojih aktivnosti na podsticanju razvoja privrednog ambijenta u Srbiji od mnogih zemalja zapadne Evrope, ali sada prvi put jedna prijateljska, balkanska država učestvuje u podsticanju naše privrede. Opšti ekonomski položaj jugoistočne Srbije je relativno slab i neodrživ, a posledice ekonomske krize iz 2008.godine i nedovršena privatizacija državnih preduzeća usporili su još više razvoj privatne inicijative i preduzetništva među mladim ljudima, dok su mnoga od postojećih MSP ili sa zastarelom tehnologijom i umećem zaposlenih ili im nedostaju krediti, partneri, sirovine i dr.Ovaj Ugovor će omogućiti aktivnije učešće poslodavaca u kreiranju odluka opština na jugu Srbije, koje se odnose na uslove poslovanja.

Ciljevi projekta podrazumevaju povećanje kapaciteta MSP i preduzetnika u sektorima poljoprivrede, turizma i saobraćaja; povećanje vidljivosti MSP iz ovih sektora; organizovanje/poboljšanje međusobnih veza kroz stvaranje klastera; organizovanje/ ppoboljšanje ekonomske prezentacije MSP.