Zajednički konsultativni odbor EU – Srbija (ZKO)  je telo uspostavljeno u okvirima Sporazuma o pridruživanju i stabilizaciji između Evropske Unije i Srbije, kako bi se organizacijama civilnog društva pružila mogućnost da prate napredak Srbije u procesu pridruživanja Evropskoj Uniji. Ove organizacije su svrstane u jednu od tri grupa: organizacije i udruženja poslodavaca, radnika i ostale organizacije koje štite interese građana po nekom drugom osnovu. ZKO je sastavljen od ukupno osamnaest članova, po devet sa svake strane, odnosno po troje predstavnika poslodavaca, sindikata i organizacija civilnog društva u okviru svake strane zasebno.

Članovi Zajedničkog konsultativnog odbora rade na:

  • uspostavljanju dodatnog institucionalnog oblika dijaloga organa EU i Republike Srbije;
  • upućivanju preporuka relevantnim telima u Republici Srbiji i EU (Vlada Srbije, Savet za stabilizaciju i pridruživanje, Evropski parlament, Evropska komisija);
  • podsticanju dijaloga i saradnje između ekonomskih i socijalnih interesnih grupa u EU i Republici Srbiji o svim ekonomskim i socijalnim aspektima ulaska zemlje u EU;
  • podsticanju javnih rasprava o posledicama članstva u EU;
  • jačanju civilnog društva u Republici Srbiji.

Unija poslodavaca Srbije je u ovom telu zastupljena sa svoja dva predstavnika, u okviru poslodavačke grupe. Kao stožer okupljanja poslodavaca i predstavnici građanskog društva Srbije trudićemo se da u procesu pristupanja Srbije Evropskoj Uniji ispratimo i zaštitimo interese poslodavaca i pokažemo da smo relevantan partner Vladi Srbije i EU Institucijama, ali i da u okvirima ovog odbora sa predstavnicima drugih država ukažemo na probleme sa kojima se privrednici u Srbiji suočavaju.

Pozivamo naše članove da se aktivno uključe u ovaj proces i zajedno sa nama formiraju predloge i preporuke koji će biti izneti na međunarodnom nivou, a u cilju poboljšanja privrednog i društvenog ambijenta u kojem živimo i radimo.

Zajednička deklaracija

Održan drugi sastanak

Izveštaj sa sastanka

Zajednička deklaracija – III sastanak