Minimalna cena rada-Anketa poslodavaca

U sklopu  kampanje poslovnOkruženje koja se bavi ocenom privredne klime u Srbiji i očekivanjima privrednika u pogledu daljih državnih intervencija i pozitivnih pomaka u pogledu stvaranja podsticajnog okruženja za poslovanje, Unija poslodavaca Srbije tokom jula, tradicionalno realizuje konsultacije i istraživanje stavova poslodavaca sa ciljem da se sagledaju stavovi privrednika po pitanju visine minimalne cene rada u Republici Srbiji.  

Pregovori sa predstavnicima Vlade Republike Srbije i  sindikatima počinju u avgustu kako bi se najkasnije do 15. septembra usvojila odluka o minimalnoj ceni rada za narednu 2022. godinu.  

U skladu sa članom 112. Zakona o radu,  Minimalna cena rada utvrđuje se odlukom Socijalno-ekonomskog saveta , uz obavezu da se naročito uzmu u obzir sledeći parametri – troškovi života, kretanje prosečne zarade u Republici Srbiji, egzistencijalne i socijalne potrebe zaposlenog i njegove porodice, stopa nezaposlenosti, kretanje zaposlenosti na tržištu rada i opšti nivo ekonomske razvijenosti Republike Srbije.

Cilj ovog kratkog, jednominutnog istraživanja je da sagledamo vaše stavove-stavove privrede po pitanju minimalne cene rada, pa nam je svaki doprinos ovom istraživanju izuzetno značajan.  

Anketu možete popuniti ovde  https://forms.gle/bpnF79VJ2LbTJwQq9

Rezultate istraživanja podelićemo sa vama i predstavnicima vlasti u Republici Srbiji. Anketa je anonimna i svi dobijeni rezultati ankete će biti obrađeni i objavljeni kao statistički podaci, a vaši komentari neće biti potpisani.

U okviru pregovora o visini minimalne cene rada u 2020. godini uspeli smo da povećamo neoporezivi deo zarade na 18300 dinara.

Rezultate ankete iz 2020. godine možete videti ovde

Preporučene vesti

Još uvek nema komentara. Budite prvi!


Dodajte komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *