Nova podrška ugostiteljima i turističkoj privredi

Bespovratna subvencija u iznosu od  30.367 dinara, na osnovu Uredbe Vlade o utvrđivanju Programa rasporeda i korišćenja subvencija za podršku radu ugostiteljske i turističke privrede zbog poteškoća u poslovanju prouzrokovanih epidemijom bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2,  biće omogućena po svakom zaposlenom u sektoru ugostiteljstva i turističke privrede.

Pravo na korišćenje bespovratnih sredstava imaju  svi privredni subjekti u privatnom sektoru – privredni subjekti koji nisu obuhvaćeni Pravilnikom o Spisku korisnika javnih sredstava.

Uslov za dodelu bespovratnih sredstava je da je privredni subjekt u Agenciji za privredne registre, kao pretežnu delatnost, registrovao neku od delatnosti navedenih ovde.

Sredstva utvrđena Programom dodeljuju se bespovratno u visini od 30.367,00 dinara po svakom zaposlenom za koga je privredni subjekt isplatio zaradu za mesec oktobar 2020. godine i podneo odgovarajuću poresku prijavu.

Isplatu pomentih sredstava vršiće Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, a odbrena sredstva subvencija uplaćivaće se korisnicima na posebne namenske dinarske račune koje će Ministarstvo finansija – Uprava za trezor otvoriti za ove potrebe.

Privredni subjekti sa Spiska biće obavešteni o otvaranju namenskih dinarskih računa dostavljanjem obaveštenja u elektronsko poresko sanduče na portalu ePorezi, a spisak subjekata koji ostvaruju pravo na subvencije biće objavljen na internet stranicama Ministarstva finansija – Poreske uprave i Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Privredni subjekt prihvata prava i obaveze iz Programa korišćenjem sredstava sa posebnog namenskog računa na koji će biti uplaćena sredstva po Programu.

Pravo na korišćenje subvencije gubi se ukoliko privredni subjekt broj zaposlenih u periodu od stupanja na snagu Programa do 31. jaunara smanji za više od 10%., dok se isplaćena sredstva mogu iskoristi zaključno sa 15. februarom 2021. godine, nakon čega će namenski računi biti zatvoreni a neiskorišćena sredstva biti preneta u budžet Republike Srbije.

Cilj ovih mera, kako se ističe samim Programom je očuvanje ugostiteljske delatnosti, očuvanje turističke industrije i drugih privrednih grana povezanih sa ugostiteljstvom i turizmom, očuvanje zaposlenosti u tim granama, kao i obezbeđivanje uslova za oporavak i planiranje turističke industrije za sledeću sezonu.

Podsećamo i da je ova Uredba rezultat napora Unije poslodavaca Srbije koja je kroz svoje brojne iinicijative i predloge mera od početka pandemije izazvane virusom Covid 19 tražila posebnu podršku za najugroženije delatnosti.

Preporučene vesti

Još uvek nema komentara. Budite prvi!


Dodajte komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *