Nove mere najviše pogađaju ugostitelje

Unija poslodavaca Srbije se od početka pandemije zalaže za stabilizovanje i pomoć najpogođenijim sektorima privrede, među kojima su i ugostitelji. Nove mere ponovo najviše pogađaju upravo ovaj sektor koji ima ozbiljne poteškoće u poslovanju usled drastičnog pada prometa, očuvanja pune zaposlenosti i ograničenja u pogledu rada.

Najnovija odluka Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti COVID-19, i s tim u vezi izmena Uredbe Vlade Republike Srbije o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 koja nalaže da u zatvorenom prostoru u kome se vrši pružanje ugostiteljskih usluga usluživanjem hrane i pića, kao i u drugim objektima u kojima se vrši održavanje zabavnih i drugih manifestacija, u periodu posle 20.00 časova može boraviti samo lice koje poseduje Kovid sertifikat, donela je mnoga pitanja i nedoumice, i to ne samo za poslodavce iz pomenutih delatnosti, već i za same građane. Ovo pogotovo što su za kršenje iste predviđene visoke kazne.

U pogledu primene Uredbe javila su se pitanja poslodavaca oko načina primene mera. Naš član Poslovno udruženje hotelsko ugostiteljske privrede (HORES), uputilo je  molbu za tumačenje navedene uredbe Kriznom štabu i Sanitarnoj inspekciji. U molbi su naveli neka od pitanja koja muče ugostitelje, poput onih da li se Uredba odnosi na sve zaposlene u hotelu ili samo na zaposlene u hotelskom restoranu, da li je neophodno goste legitimisati svakodnevno nakon 20.00 časova, da li su mladi do 18 godina koji borave u hotelu obavezni da imaju propusnicu, kao i da li zaposleni koji je primio prvu dozu vakcine i čeka na termin druge doze može da radi u hotelu i restoranu i dr. pitanja.

Pozivamo sve poslodavce koji imaju nedoumice oko primene Uredbe da nas kontaktiraju. Po dobijanju odgovora i tumačenja Kriznog štaba i drugih nadležnih institucija informisaćemo privrednike o dobijenim instrukcijama i tumačenjima kako bi se izbegle greške koje poslodavce mogu skupo koštati.

Preporučene vesti

Još uvek nema komentara. Budite prvi!


Dodajte komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *