Od sledeće nedelje carinske olakšice za poslodavce

Krajem prošle godine izmenjen je Zakon o ulaganjima na način koji će omogućiti da domaći i strani investitori budu oslobođeni carinskih dažbina za nabavku mašina koja predstavljaju ulog u osnovni kapital, a na sednici Vlade Republike Srbije, održanoj prošle nedelje usvojena je Uredba o uslovima, načinu i postupku oslobođenja od carinskih i drugih dažbina na uvoz opreme (“Službeni glasnik RS” broj 34/2019), koja stupa na snagu 25. maja 2019. godine.

Uredbom se bliže uređuju:

– uslovi, način i postupak oslobođenja od carinskih i drugih dažbina na uvoz opreme ulagača, osim poreza na dodatu vrednost;

– maksimalni dozvoljeni iznos sredstava podsticaja;

– uslovi za ostvarivanje povlastice;

– postupak za ostvarivanje povlastice i

– rok za zabranu otuđenja i ograničenje raspolaganja.

Privredno društvo registrovano u Republici Srbiji, koje je korisnik carinske povlastice (u skladu sa ovom uredbom),  ima obavezu da u Registru privrednih subjekata upiše zabeležbu ulaganja-nabavke opreme koja će biti uvezena kao ulog ulagača, dok je Agencija za privredne registre dužna da u roku od 60 dana, računajući od 25. maja 2019. godine,  posredstvom informacionog sistema dostavi podatke Upravi carina o upisanim zabeležbama ulaganja.

Do ovih povlastica je došlo tako što su inicijative Unije poslodavaca Srbije podržane od strane reprezentativnih sindikata i Saveza samostalnih sindikata Srbije i UGS Nezavisnost, a pod okriljem Socijalno-ekonomskog saveta Republike Srbije i pomoć Privredne komore Srbije uz veliko razumevanje Ministra finansija Republike Srbije, Siniše Malog i Ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Zorana Đorđevića.

Ovim se zahvaljujemo svim privrednicima koji su nam ukazali na moguća rasterećenja privrede i na taj način uticali da se pokrenu i usvoje inicijative  od značaja za bolje uslove poslovanja u Republici Srbiji, reprezentativnim sindikatima, Privrednoj komori Srbije i Vladi Republike Srbije koja je ispunila svoje obećanje.

Uredbu možete preuzeti ovde

 

 

Preporučene vesti

Još uvek nema komentara. Budite prvi!


Dodajte komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *