Otvoreno pitanje reforme obrazovnog sistema Srbije

U Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja počeli su razgovori o sveobuhvatnoj reformi obrazovnog sistema Srbije, kao ključa za kreiranje tehnološki naprednog i ekonomski uspešnog društva. Ovo važno pitanje otvoreno je na osnovu zaključka Socijalno-ekonomskog saveta Republike Srbije, donetog na inicijativu Unije poslodavca Srbije.

Predstavanici Unije su na sastanku izneli da su privrednici rešeni da aktivno učestvuju u kreiranju novih obrazovnih profila potrebnih za novo tržište rada i reviziju postojećih, ali i da se očekuju određeni državni podsticaji za one poslodavce koji bi bili direktno uključeni u proces obrazovanja kroz pružanje radnih praksi i obuka u realnom okruženju.

Na sastanku je zaključeno da će se krenuti u analizu postojećeg stanja, na osnovu kojeg će se doći do egzaktnih činjenica, a koje će poslužiti u procesu reforme. Na osnovu toga će se profilisati broj škola i zanimanja. Zaključeno je takođe da škole moraju biti otvorenije ka tržištu rada. Potrebna je i jača medijska kampanja o potrebama tržišta rada i atraktivnim zanimanjima.

Na kraju je zaključeno da je ovo dobar početak dijaloga koji se mora nastaviti, a sve kako bi se u kratkom periodu mogli preduzeti konkretni koraci koji će doneti vidljive rezultate u cilju održivog razvoja privrede i društva.

U inicijativi Unije poslodavaca, na osnovu koje su pokrenuti razgovori o reformi obrazovnog sistema, navedeno je da se „Republika Srbija suočava sa višegodišnjim raskorakom između ponude i potražnje za radnom snagom, sa velikim brojem diploma koje nisu upotrebljive u praksi, sa deficitarnošću pojedinih zanimanja, nedostatkom znanja i veština, nedovoljnom mobilnošću radne snage, prevaziđenom nomenklaturom zanimanja. Da bi se ovaj problem rešio neophodno je usaglasiti programe obrazovanja sa potrebama tržišta rada, jer u suprotnom oni će biti kočnica bržem privrednom rastu, novim visokotehnološkim investicijama, konkurentnosti domaće privrede“.

Preporučene vesti

Još uvek nema komentara. Budite prvi!


Dodajte komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *