Predsednik Unije poslodavaca Srbije na Konferenciji u Ženevi

20. februara 2020. godine, u Ženevi , u UN Palati je održana Konferencija pod radnim nazivom “Praktična primena Ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija”.

Organizator konferencije je Europe Business Assembly (EBA), međunarodna nevladina organizacija sa dobrovoljnim članstvom političkih, naučnih i biznis lidera iz celog sveta koja ima status specijalnog konsultanta Ekonomskog i socijalnog saveta Ujedinjenih nacija.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije, Miloš Nenezić, je bio panelista u okviru jednog od pet panela, pod naslovom „Neosporna uloga obrazovanja u omogućavanju ekonomskog prosperiteta pojedinaca i zemalja; saradnja između obrazovnih institucija i preduzeća i programa koji investiraju u obrazovanje.”

U okviru panela, Miloš Nenezić je istakao da obrazovanje neprocenjivo doprinosi ličnom razvoju pojedinca, ukorenjivanju društvenih i građanskih vrednosti kao što su jednakost, tolerancija, solidarnost, takođe omogućava spreman ulazak, opstanak i napredovanje u svetu rada, što je sve međusobno povezano i uslovljeno. Dobro obrazovana i kompetentna radna snaga ima veliki uticaj na konkurentnost privrede u celini, ne samo time što utiče na kvalitetan proizvod i uslugu, već prevashodno time što omogućava inovacije i razvoj proizvoda i usluga visoke dodate vrednosti, čime omogućava da se ciklus raspodele dohotka ubrza i podigne na viši nivo. To se postiže prvenstveno preko zarada radnika koji direktno učestvuju u procesu proizvodnje, preko dodatnog profita koje kompanije ostvaruju i time se stimulišu za dalje investicije i veću zaposlenost, a zatim preko sekundarne raspodele gde se preko većih izdvajanja državi i institucijama dodatno povećavaju performanse društvenog delovanja u neprofitabilnim sferama kao što su socijalna delovanja. Naglasio je da razvoj modernog, relevantnog i fleksibilnog sistema obrazovanja prilagođenog stvarnim zahtevima društveno-ekonomskog razvoja, obezbeđivanje podrške primeni koncepta celoživotnog učenja i omogućavanje lakše pokretljivosti radne snage, predstavljaju ključne uslove za harmonični razvoj države.

Preporučene vesti

Još uvek nema komentara. Budite prvi!


Dodajte komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *