Reforma obrazovnog sistema Srbije prioritet Unije poslodavaca Srbije u 2022.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije, predsedavajući Socijalno-ekonomskom savetu Republike Srbije i predsednik Skupštine Privredne komore Srbije, Miloš Nenezić, je na skupu Regionalne privredne komore Rasinskog okruga istakao da su pregovori o reformi obrazovnog sistema Srbije preko Socijalno-ekonomskog saveta Republike Srbije zvanično započeli u decembru 2021. godine.

“Obrazovni sistem moramo da promenimo korenito, a u skladu sa tim i Nacionalnu službu za zapošljavanje. Privreda i društvo da daju planove da se školski tj.obrazovni sistem promeni i da se aktivno prati i prilagođava promenama na tržištu.”

Miloš Nenezić, predsednik Unije poslodavaca Srbije

Poscećamo da je u inicijativi Unije poslodavaca, na osnovu koje su pokrenuti razgovori o reformi obrazovnog sistema, navedeno je da se „Republika Srbija suočava sa višegodišnjim raskorakom između ponude i potražnje za radnom snagom, sa velikim brojem diploma koje nisu upotrebljive u praksi, sa deficitarnošću pojedinih zanimanja, nedostatkom znanja i veština, nedovoljnom mobilnošću radne snage, prevaziđenom nomenklaturom zanimanja. Da bi se ovaj problem rešio neophodno je usaglasiti programe obrazovanja sa potrebama tržišta rada, jer u suprotnom oni će biti kočnica bržem privrednom rastu, novim visokotehnološkim investicijama, konkurentnosti domaće privrede“.

Preporučene vesti

Još uvek nema komentara. Budite prvi!


Dodajte komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *