Zajednički konsultativni odbor EU – Srbija (ZKO)  je telo uspostavljeno u okvirima Sporazuma o pridruživanju i stabilizaciji između Evropske Unije i Srbije, kako bi se organizacijama civilnog društva pružila mogućnost da prate napredak Srbije u procesu pridruživanja Evropskoj Uniji. Ove organizacije su svrstane u jednu od tri grupa: organizacije i udruženja poslodavaca, radnika i ostale organizacije koje štite interese građana po nekom drugom osnovu. ZKO je sastavljen od ukupno osamnaest članova, po devet sa svake strane, odnosno po troje predstavnika poslodavaca, sindikata i organizacija civilnog društva u okviru svake strane zasebno.

Članovi Zajedničkog konsultativnog odbora rade na:

  • uspostavljanju dodatnog institucionalnog oblika dijaloga organa EU i Republike Srbije;
  • upućivanju preporuka relevantnim telima u Republici Srbiji i EU (Vlada Srbije, Savet za stabilizaciju i pridruživanje, Evropski parlament, Evropska komisija);
  • podsticanju dijaloga i saradnje između ekonomskih i socijalnih interesnih grupa u EU i Republici Srbiji o svim ekonomskim i socijalnim aspektima ulaska zemlje u EU;
  • podsticanju javnih rasprava o posledicama članstva u EU;
  • jačanju civilnog društva u Republici Srbiji.

Unija poslodavaca Srbije je u ovom telu zastupljena sa svoja dva predstavnika, u okviru poslodavačke grupe. Kao stožer okupljanja poslodavaca i predstavnici građanskog društva Srbije trudićemo se da u procesu pristupanja Srbije Evropskoj Uniji ispratimo i zaštitimo interese poslodavaca i pokažemo da smo relevantan partner Vladi Srbije i EU Institucijama, ali i da u okvirima ovog odbora sa predstavnicima drugih država ukažemo na probleme sa kojima se privrednici u Srbiji suočavaju.

Pozivamo naše članove da se aktivno uključe u ovaj proces i zajedno sa nama formiraju predloge i preporuke koji će biti izneti na međunarodnom nivou, a u cilju poboljšanja privrednog i društvenog ambijenta u kojem živimo i radimo.

Zajednička deklaracija, 2. sastanak, februar 2016.

Zajednička deklaracija, 3. sastanak oktobar 2016

Zajednička deklaracija, 4. sastanak, februar 2017

Zajednička deklaracija, 5. sastanak, oktobar 2017

Zajednička deklaracija, 6. sastanak, april 2018

Zajednička deklaracija, 7. sastanak, oktobar 2018

Zajednička deklaracija, 8. sastanak, april 2018

Zajednička deklaracija, 9. sastanak, oktobar 2019