Godina 2015.

Rešeno

Problem

Gradska vlast je aprila 2011. godine donela odluku o zabrani prodaje alkohola posle 22 časa, kako bi se, između ostalog, smanjile neželjene posledice koje nastaju preteranim konzumiranjem alkohola. Nakon toga, u oktobru 2012. godine Ustavni sud je proglasio odluku grada neustavnom. Ipak, i pored odluke Ustavnog suda, odbornici Skupštine grada su izglasali ponovnu zabranu prodaje alkohola u junu 2013. godine. Unija poslodavaca Srbije utvrdila je da je kao efekat uvođenja ove zabrane, u Beogradu promet opao za 30%, a zaposlenost za 9,9%. Prema istraživanju Privredne komore Beograda, mera zabrane uslovila je ukidanje 300 radnih mesta, odnosno „treće smene“.

Aktivnosti

Za ukidanje Odluke o radnom vremenu zanatstva i trgovine na teritoriji Grada Beograda, podneta je inicijativa pred Sekretarijatom za Privredu Grada Beograda.

Ishod

Skupština grada Beograda  usvajanjem Odluke o izmeni i dopuni odluke o radnom vremenu zanatstva i trgovine na teritoriji Beograda, izbrisan je član 11. ove odluke koji je sadržao ovo ograničenje.