Obolelima od Covid-a 72% firmi isplaćivalo pune zarade

U prethodna dva meseca čak 92% preduzeća imalo je zaposlene na bolovanju zbog Covid-19. Od toga, 72% poslodavaca isplaćivalo je puni iznos zarade tokom trajanja bolovanja zaposlenog, pokazala je anketa koju je sprovela Unija poslodavaca Srbije među skoro 300 vlasnika i direktora firmi svih veličina, od preduzetničkih, do velikih kompanija.

Kod tri četvrtine poslodavaca, bolovanje zaposlenih trajalo je do 3 nedelje, a kod jedne četvrtine duže od toga. U 65% anketiranih preduzeća zabeležen je gubitak usled odsustva zaposlenih zbog Covid-19, najviše u prerađivačkoj industriji, a mereno prema veličini firme najviše su pogođena mikropreduzeća.

Na pitanje kako su rešavali problem nedostajućih radnika, većina anketiranih odgovara da se odlučila za preraspodelu posla među preostalim zaposlenima (72%). Njih 15% moralo je da smanji obim poslovanja, a 8% je angažovalo nove radnike. Neki su skratili radno vreme, ili uputili zaposlene na rad od kuće.

U komentarima na aktuelnu situaciju i preporuku Vlade Srbije da firme isplaćuju 100% zarade radnicima obolelim od virusa Covid-19, velika većina poslodavaca ocenjuje nelogičnim pravljenje razlike među radnicima sa različitim dijagnozama, od kojih neke predstavljaju daleko teža oboljenja nego što je Covid-19. I pored toga, čak 81% mikro i malih preduzeća isplaćuje 100% naknadu zarade tokom bolovanja zbog Covid-19.

U preporukama nadležnim organima, izdvajaju se sledeće:

  • da država donese i sprovodi jasnu strategiju u borbi protiv pandemije
  • da intenzivno radi na postizanju visoke stope vakcinisanosti
  • da za zaposlene koji su privremeno sprečeni za rad zbog kovida 19 poslodavac isplati zakonom predviđenih 65% zarade, a ostatak do pune plate da doplati država
  • da se umanje poreske obaveze i pomere rokovi za njihovo plaćanje

Navedena anketa deo je redovnih aktivnosti Unije poslodavaca Srbije, koja od početka krize izazvane pandemijom redovno prati stanje u privredi naše zemlje. Na osnovu dobijenih rezultata Unija informiše nadležne organe i pokreće odgovarajuće inicijative za poboljšanje položaja preduzeća i njihovu lakšu borbu protiv posledica pandemije.

Detaljnije anketu možete pogledati ovde.

Preporučene vesti

Još uvek nema komentara. Budite prvi!


Dodajte komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *