Struja da poskupljuje kontrolisano i uz blagovremenu najavu

Preduzeća okupljena u Uniji poslodavaca Srbije smatraju da povećanje cene električne energije za firme treba da bude kontrolisano i uz blagovremenu najavu, kako bi preduzeća na vreme prilagodila svoje poslovanje. Samo na taj način mogu se održati likvidnost i konkurentnost privrede i omogućiti odgovarajući životni standard stanovništva.

Ovakav zaključak upućen je sa današnjeg Kolegijuma Socijalno-ekonomskog saveta. Ranije je iz Socijalno-ekonomskog saveta pokrenuta inicijativa za regulisanje cene struje za privredu, posle čega je usledila reakcija Vlade Srbije i odluka o odlaganju za mesec dana primene novih ugovora o skupljoj električnoj energiji.

Unija poslodavaca Srbije je, dodatno argumentujući svoj zahtev za kontrolisano poskupljenje struje, sprovela anketu među članstvom. Rezultati su pokazali da 60,5% poslodavaca smatra da rast cena struje treba da bude kontrolisan, dok 39,5% smatra da je rešenje u subvencionisanju niže cene električne energije za privredu.

Tri četvrtine predstavnika firmi smatra da će poskupljenje struje direktno uticati na sniženje životnog standarda stanovništva, a dve trećine ocenjuje da će izazvati smanjenje likvidnosti domaće privrede.

Većina poslodavaca u anketi kaže da je električna energija već dovoljno skupa, pa bi njeno povećanje uticalo i na poskupljenje finalnog proizvoda, ili usluge koju nude. Za određeni broj ispitanika rast cene od 10% bi bio prihvatljiv, a daleko manji broj bi mogao da prihvati rast od 20%. Samo mali broj poslodavaca rekao je da rast cene struje neće uticati na njihovo poslovanje.

Preporučene vesti

Još uvek nema komentara. Budite prvi!


Dodajte komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *